Nieuwsbericht

18 februari 2021

In de laatste week van januari verscheen het KNOV-nieuwsbericht met de mededeling dat VWS heeft geconcludeerd dat het verrichten van frenulotomiën niet tot het deskundigheidsgebied van de verloskundigen behoort. We zijn daarover zeer teleurgesteld.

In de afgelopen twee weken hebben we de gehele geschiedenis van dit dossier – vanaf 2014! - wederom beoordeeld. Over de bevoegdheid van verloskundigen tot frenulotomie bestaat al heel lang controverse. Met het laatste bericht van VWS is wel duidelijkheid over deze bevoegdheid gekomen, maar niet naar tevredenheid van de KNOV. We vonden het antwoord van VWS summier.

Lees hier het bericht: Uitspraak VWS over Frenulotomie door verloskundigen

Afspraak met VWS

Na intern overleg hebben we besloten een afspraak met VWS te maken. Vanuit het vertrouwen en de wetenschap dat verloskundigen in Nederland sinds jaar en dag al tong- en lipriempjes beoordelen en wanneer dat nodig is, frenulotomiën verrichten. En dat we met elkaar de beste zorg willen voor de vrouw en haar pasgeboren kindje. Dat betekent dichtbij, laagdrempelig en veilig. Vanuit dat uitgangspunt willen we met VWS bespreken welke route we (nog) kunnen bewandelen om wel bevoegd te worden. Onze energie zal zich dan gaan richten op het wegnemen van eventuele bezwaren van VWS. We hebben dat niet klip en klaar uit de VWS-brief kunnen halen. De afspraak met VWS staat al gepland. Dit onderwerp wordt dus vervolgd.

Alle leden die de afgelopen weken schriftelijk over dit onderwerp naar de KNOV hebben gereageerd, krijgen daar nog een gericht antwoord op.