Nieuwsbericht

18 december 2023

2023 was een recordjaar wat betreft de verloskundige wetenschap, maar liefst zeven verloskundigen behaalden in het afgelopen jaar hun PhD’s. Ze promoveerden op thema's als angst voor de bevalling, risicoselectie, de ervaringen van moeders en het welzijn van verloskundige zorgverleners. De proefschriften bieden belangrijke inzichten voor ons vakgebied.

Barbara Kwast was in 1985 de eerste verloskundige die een PhD behaalde met haar onderzoek naar maternale sterfte in Ethiopië. In de afgelopen 20 jaar rondden steeds meer verloskundigen met succes een PhD-traject, met diverse waardevolle bijdragen aan de Nederlandse verloskundige wetenschap als resultaat.

De KNOV heeft dit gestimuleerd door onder andere verloskundigen te ondersteunen via KNOV-beurzen. De meest recente beurs ging naar Lianne Zondag in juni 2023.

Anna Seijmonsbergen-Schermers ontvangt momenteel subsidie vanuit de KNOV voor haar fellowship over het beleid vanaf 41 weken en het gebruik van de ​41-wekenrichtlijn in de praktijk. Hiervoor zoekt ze nog deelnemers, dus fijn als je wilt bijdragen! Ga hiervoor naar: https://ap.lc/pnJkI.