Nieuwsbericht

11 februari 2022
BEN lost declaratieprobleem echo’s op; schrijf je uiterlijk 28 februari in!

Afgelopen maanden ontvingen wij berichten van diverse verloskundigen die de basisechoscopie die zij in januari hebben uitgevoerd niet vergoed kregen. De BEN heeft hier contact over gehad met Zorgverzekeraars en Vektis. Uit de gesprekken bleek dat de verloskundig-echoscopisten die zich op 1 januari 2022 niet hadden ingeschreven in het register basisechoscopie zoals de BEN dat beheert, geen vergoeding krijgen. Vektis toetst namelijk of je op 1 januari bent ingeschreven.

De BEN gaat nu handmatig alle professionals die zich ná 1 januari hebben ingeschreven terugzetten naar inschrijvingsdatum 1 januari, waarmee de declaraties (met terugwerkende kracht) alsnog vergoed worden zodra deze opnieuw ingediend worden. Let op, dit gebeurt dus niet automatisch, je moet je declaraties dus opnieuw indienen. Doe dit pas vanaf 28 februari.

Heb jij je nog niet ingeschreven in het register? Iedereen die zich uiterlijk 28 februari inschrijft in het kwaliteitsregister basisechoscopie, zoals de BEN dat beheert, krijgt een inschrijfdatum van 1 januari 2022. Vanaf 1 maart wordt de feitelijke inschrijfdatum door BEN aan Vektis doorgegeven. Dit kan betekenen dat je vanaf die datum een deel van je echo’s niet vergoed krijgt. Wil je je echo’s vergoed krijgen, zorg dan dat je uiterlijk 28 februari bent ingeschreven.

Tot slot nog een paar laatste opmerkingen:

  • Schrijf je op persoonlijke titel in het echokwaliteitsregister. Declareer ook alleen de echo’s die je zelf gemaakt hebt. Vergoedingen zijn op persoonlijk niveau gekoppeld aan je inschrijving in het kwaliteitsregister. Er kan niet door meerdere personen op één persoon of praktijk gedeclareerd worden.
  • Er is discussie over de vergoeding van liggingsecho’s en placentalokalisatie. De BEN en de KNOV gaan hier op korte termijn over om tafel om te verschillen van inzicht te bespreken te komen tot oplossingen.
  • Wil je meer weten over de afspraken die de KNOV en de BEN gemaakt hebben en de stand van zaken daarover, dan verwijzen we je graag naar het nieuwsbericht van 8 februari.
  • Wil jij je uitschrijven uit het register van de KNOV, dan kun je hiervoor dit formulier gebruiken.

Heb je vragen over het kwaliteitsregister basisechoscopie? Kijk op de website