KNOV Winkelmandje (0) Menu

Uitbreiding bevoegdheden (AMvB) lachgas en anticonceptie per 1 september 2014

08 juli 2014

Het ministerie van VWS heeft laten weten dat de AMvB per 1 september 2014 wordt uitgebreid met het voorschrijven van anticonceptie (bijvoorbeeld het spiraaltje) en het voorschrijven van lachgas. De KNOV is verheugd dat het gelukt is om deze datum te vervroegen, nadat we hoorden dat de beoogde datum van 1 juli niet zou worden gehaald. Lees verder...

De uitbreiding van de wettelijke bevoegdheden is ook gevraagd ten aanzien van het voorschrijven van steriel water. Deze zit nog niet in de regeling, maar ligt ter toetsing bij het Zorginstituut Nederland. Bij een positief advies is voorzien dat dit later aan de ministeriële regeling wordt toegevoegd.

​Lachgas voorschrijven

Pijnbehandeling met lachgasmengsel van 50% distikstofoxide (lachgas) en 50% zuurstof (ook bekend onder de naam Entonox® en Relivopan®) is veilig in gebruik voor moeder en kind. Verloskundigen die hiervoor geschoold zijn, mogen per 1 september 2014 dit zelfstandig voorschrijven. Verloskundigen mochten al zelfstandig lachgas toedienen. Lachgas mag alleen gebruikt worden in een omgeving met adequate toedienings- en afzuigingsmogelijkheden. Oftewel in geboortecentra en ziekenhuizen en daarom niet in een thuissituatie.

​Anticonceptie voorschrijven

Verloskundigen geven nu al voorlichting over anticonceptie met name na de bevalling. Zij verwijzen voor een recept door naar de huisarts of gynaecoloog. Voor het inbrengen van spiralen zijn verloskundigen bevoegd. Een aantal verloskundigen hebben zich in deze handeling bekwaamd en plaatsen spiralen bij hun cliënten.

Per 1 september 2014 zijn verloskundigen bevoegd om anticonceptie voor te schrijven. Om ook bekwaam te worden heeft de KNOV een scholingstraject opgezet dat bestaat uit e-learning en vaardigheidsonderwijs voor het zetten van een spiraaltje. In de e-learning 'Anticonceptie' staan kennis, voorlichting en counseling centraal. Deze module is vanaf 1 september aanstaande beschikbaar bij Scholing & registratie op knov.nl. Ook het standpunt anticonceptie en de praktijkkaart zijn op 1 september klaar en op de site beschikbaar.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur