KNOV Winkelmandje (0) Menu

Routine amniotomie verkort de duur van de baring niet

15 februari 2013

Een nieuwe Cochrane Review laat zien dat een routinematige amniotomie (breken van de vliezen) de duur van de baring niet verkort. Ook andere uitkomsten werden niet beïnvloed door het routinematig uitvoeren van amniotomie, al was er een tendens naar een hoger sectio percentage. De auteurs bevelen aan om amniotomie niet routinematig toe te passen.

Lees de samenvatting van de Cochrane review.

Deze review is een herziening van een eerdere versie, die gebruikt is voor het opstellen van de KNOV- standaard ‘Niet-vorderende ontsluiting’. In de verouderde Cochrane review, die inmiddels is ingetrokken, werd geconcludeerd dat er een beperkte verkorting van de ontsluitingsduur werd bereikt door routinematige amniotomie. En dat een amniotomie in de latente fase mogelijk de kans op een sectio caesarea verhoogt.

Herziening KNOV-standaard ‘Niet-vorderende ontsluiting’
Bij een herziening van de standaard wordt de nieuwe Cochrane review gebruikt. Dat leidt waarschijnlijk niet tot grote veranderingen ten aanzien van de aanbevelingen voor amniotomie. Een routinematige amniotomie wordt in de huidige standaard ‘Niet-vorderende ontsluiting’ immers ook niet aanbevolen.

Breken van de vliezen
De huidige standaard ‘Niet-vorderende ontsluiting’ beveelt verloskundigen aan om geen amniotomie te doen vóór 3 cm ontsluiting/ in de latente fase. Dit in verband met een mogelijk grotere kans op interventies. Een amniotomie wordt alleen aanbevolen als een van de mogelijke interventies om de voortgang te bevorderen als de progressie minder is dan 1 cm/uur tijdens de actieve ontsluitingsfase.

Meer informatie:

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur