KNOV Winkelmandje (0) Menu

Nieuw: handreiking zwangeren die toediening van (bloed)transfusie weigeren

13 april 2017

De KNOV heeft in samenwerking met het Ziekenhuisinformatiedienst voor Jehovah's Getuigen een handreiking opgesteld voor de situatie dat een zwangere toediening van bloedtransfusie en/of bloedproducten weigert.

Deze situatie kan ervoor zorgen dat er een spanningsveld ontstaat tussen het zelfbeschikkingsrecht van de cliënte en het bestaande medisch beleid. Behandeling van iemand die bloed(transfusie) weigert is niet alleen een vraagstuk van obstetrische aard, maar wordt ook bepaald door theologische, juridische en ethische aspecten.

Behandeling van iemand die bloed(transfusie) weigert is niet alleen een vraagstuk van obstetrische aard, maar wordt ook bepaald door theologische, juridische en ethische aspecten.

De handreiking gaat in op de geneeskundige Wilsverklaring en machtiging. Daarnaast worden onder andere de volgende onderwerpen besproken: juridische aspecten, alternatieven voor transfusie met donorbloed, de rol van het ziekenhuiscontactcomité (zcc) van Jehovah's Getuigen, dossiervorming en samenwerkingsafspraken met de tweede lijn.

De informatie uit deze handreiking is bedoeld om verloskundigen te ondersteunen in hun begeleiding van vrouwen die bloedtransfusie en/of bloedproducten weigeren en bij het maken van samenwerkingsafspraken ten aanzien van vrouwen die bloed(transfusie) weigeren.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid