KNOV Winkelmandje (0) Menu

Media-aandacht ‘onnodige’ episiotomie

16 januari 2017

RTL Nieuws berichtte afgelopen zaterdag over het hoge aantal episiotomieën in Nederland. Zowel in de eerste lijn (19,2%) als in de tweede lijn (48,5%) wordt tijdens de partus een episiotomie gezet.

In Nederland is er een grote spreiding in het aantal episiotomieën in de verschillende echelons (1e, 2e & 3de lijn). Zo varieert het cijfer in de eerste lijn bij nulliparae van 0% tot 60%. In de tweede lijn is er een verschil van 0% tot 67,5% bij nulliparae.

Foetale nood = enige echte indicatie

In de tweede lijn komt het zetten van episiotomieën dus vaker voor. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat er een verschil bestaat in het zetten van een episiotomie tussen verschillende ziekenhuizen. Aan een episiotomie zijn verschillende risico's verbonden: infecties, bloedingen, verdikking van het litteken en pijn tijdens coïtus. Het is daarom essentieel dat verloskundig zorgverleners met elkaar in gesprek gaan over dit onderwerp. Is het zetten van een episiotomie tijdens een partus onvermijdelijk, dan is het belangrijk deze ingreep eerst met de barende vrouw te bespreken. Op dit moment bestaat er geen richtlijn voor het zetten van een episiotomie, maar op de opleidingen wordt geleerd dat de enige echte indicatie foetale nood is.

Bespreek het zetten van een episiotomie

Benieuwd naar het aantal episiotomieën op praktijkniveau in vergelijking tot uw VSV en het landelijk gemiddelde, raadpleeg dan Perined Insight.

Tijdens de KNOV-ledendag (2016) was het zetten van een episiotomie onderwerp van discussie. Geef dit een vervolg en bespreek met collega's wanneer en waarom een knip gezet wordt. Bekijk de animatie en bespreek het zetten van een episiotomie binnen uw VSV.

Meer informatie

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Lees ook:

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid