KNOV Winkelmandje (0) Menu

Gezondheidsraad brengt nieuw vitamine D- advies uit

10 januari 2013

De Gezondheidsraad heeft een nieuw rapport uitgebracht met adviezen voor de suppletie met vitamine D voor jong en oud. Wat zegt het rapport over vitamine D-gebruik en wat verandert er door dit rapport in het kort?


Gezondheidsraad advies vitamine D-gebruik

Kinderen van 0-4 jaar

Voor kinderen van 0-4 jaar verandert er niets. Het advies blijft: alle kinderen van 0-4 jaar gebruiken 10 microgram vitamine D per dag.

Vrouwen en borstvoeding
Voor vrouwen die borstvoeding geven geldt een ander advies dan voorheen: zij hoeven in principe geen extra vitamine D te gebuiken. Uitzondering zijn vrouwen met een donkere huidskleur en vrouwen die te weinig met zonlicht in aanraking komen, bijvoorbeeld omdat ze gesluierd zijn of altijd make-up met een hoge beschermingsfactor gebruiken.

Zwangere vrouwen
Voor zwangere vrouwen is het GR-advies om extra vitamine D te gebruiken ook genuanceerd. Het Gezondheidsraadrapport constateert dat zwangere vrouwen geen verhoogde behoefte aan extra vitamine D hebben, mits zij voldoende aan zonlicht worden blootgesteld en ook voedingsmiddelen gebruiken waar vitamine D (en calcium) in zit. Toch adviseert het rapport zwangeren ‘uit voorzorg’ per dag 10 microgram extra vitamine D te gebruiken.

KNOV-advies aan verloskundigen over vitamine D-gebruik bij zwangeren
De wetenschappelijke afdeling van de KNOV heeft de wetenschappelijke onderbouwing van dit rapport beoordeeld en geeft op basis daarvan een advies aan verloskundigen. In dit advies komt aan bod:

  • wat voldoende blootstelling aan zonlicht inhoudt;
  • welke zwangeren kwetsbaarder zijn voor een vitamine D-tekort;
  • hoe verloskundigen om kunnen gaan met de adviezen in het Gezondheidsraad rapport.

Meer informatie
Lees het uigebreide KNOV-advies over vitamine D-gebruik.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur