Nieuwsbericht

11 april 2024

Verloskundigen die, met het oog op de toekomst, hun krachten bundelen om een sterkere eerste lijn te creëren; dat moedigen wij als KNOV ten zeerste aan. Met het project ‘Organiseren in de regio’ ondersteunen we regio’s in het (verder) vormgeven van een eventuele samenwerking in de vorm van een zorggroep. Met trots kunnen we delen dat onlangs de nieuwe zorggroep VIDA in regio Amersfoort is opgericht.

Verloskundigen Miriam van der Weijden en Paule Korlaar zijn nauw betrokken bij zorggroep VIDA. Wij vroegen naar hun aanpak en ervaringen. 

Wanneer is het idee ontstaan om een zorggroep te starten en hoe hebben jullie dit aangepakt? 

“Eigenlijk al sinds het woord zorggroep voor de eerste keer viel”, vertelt Miriam. “We willen proactief in gesprek kunnen gaan met zorgverzekeraars. Bijvoorbeeld over contractering. Met een zorggroep is dat mogelijk en dat wekte onze interesse. We zijn toen naar een aantal bijeenkomsten van de KNOV geweest om ons daarover te laten informeren. En de notaris vertelde ons meer over de verschillende juridische vormen voor een zorggroep.” 

“We hebben ook veel gebruik gemaakt van de leergroep Organiseren & Samenwerken om van anderen te leren”, vult Paule aan. “Er is namelijk al zoveel expertise waarvan je gebruik kunt maken, je hoeft het wiel echt niet zelf uit te vinden.”

Welke kansen zien jullie? 

Paule: “Met name het waarborgen van onze beroepsgroep. Door onze krachten te bundelen in een zorggroep zetten we onszelf sterker op de kaart. Zo kunnen we de zorg blijven leveren die we graag willen leveren. 

Het maken van een professionaliseringsslag zien we ook echt als een kans. We werken samen aan kwaliteit en kijken als zorggroep ook naar de cijfers. Als een grotere praktijk bijvoorbeeld bepaalde cijfers heeft die wij ook zouden willen, dan vragen we hoe zij dit hebben aangepakt. Je leert veel door bij elkaar in de keuken te kijken en dat stimuleert het kijken naar cijfers op een positieve manier”.

“Dat is ook best wel een beetje spannend”, vult Miriam aan. “Binnen onze zorggroep vertrouwen we elkaar en de sfeer is goed. Dat betekent dat er dus ook openheid is over zaken en de wil om elkaar te helpen en samen te werken.” 

Hoe hebben jullie voor draagvlak gezorgd bij de achterban? 

“Dat is best een lang proces geweest, ook omdat je zelf nog zoekende bent”, zegt Miriam. “We hebben bijeenkomsten georganiseerd om informatie over zorggroepen en onze ideeën daarover met collega’s te delen. Maar ook om zorgen en angsten bij hen naar boven te halen. Bijvoorbeeld over de kosten of wat het hen gaat opleveren. Of dit het allemaal waard is, weet je eigenlijk pas achteraf. Daar zijn we vanaf het begin heel eerlijk in geweest. We hebben daarom ook vooral uitgebreid gesproken over wat we samen willen bereiken.”

Paule: “Ik vind dat het ook een grote verantwoording met zich meebrengt. Daarom is draagvlak voor ons heel belangrijk. Er zijn veel verloskundigen die op ons vertrouwen en vol vuur achter ons aangaan.”

Welke uitdagingen zijn jullie tegengekomen? 

“Je komt in een wereld terecht die je niet kent”, blikt Miriam terug. “Je krijgt te maken met juridische zaken en termen waarvan je nog nooit gehoord hebt. Het is je vak niet en dat maakt het een uitdaging. Ook om het dan weer goed over te brengen naar de achterban. Ik voelde me daardoor soms Koning Eenoog in het land der blinden.”

Hoe heb jij de rol van de KNOV ervaren? 

“Heel fijn”, zegt Paule. “Carolien Bronkhorst heeft met ons meegedacht over hoe we de zorggroep het beste kunnen vormgeven. Ze schetste verschillende situaties en legde uit wat we daarvoor nodig hadden. We kwamen toen tot de conclusie dat we met een zorggroep als zorgmakelaar wilde starten en dat we dan zouden bekijken hoe zwaar we het gaan optuigen. Ook de leergroep, de documenten, stappenplannen en berekeningen zijn heel waardevol geweest. We zijn op die manier aan de hand meegenomen.” 

“Met de hulp van de KNOV, collega’s en andere zorggroepen konden we het zelf en bleven de kosten beperkt”, zegt Miriam. “Onze zorgmakelaar heeft nu ook veel contact met de KNOV en met andere regio’s. Ook hij hoeft het wiel dus niet zelf uit te vinden.”

Heb je nog tips voor andere regio's die een zorggroep willen starten? 

“Leg je verwachtingen niet te hoog”, zegt Miriam. Je krijgt niet van de een op de andere dag van alles voor elkaar. Neem de tijd, leer van elkaar en van anderen. Voer gewoon eens een gesprek met een notaris over bv’s, maatschappen, coöperaties, zorggroepen enzovoorts. Wij hebben dat ook gedaan en dat was voor ons heel verhelderend. En dan moet je het gewoon met elkaar gaan doen.  

Meer informatie over zorggroepen

Wil je in jouw regio ook een zorggroep oprichten of heb je zelf innovatieve samenwerkingsafspraken of ideeën met collega verloskundigen? Neem dan contact op met projectleider Carolien Bronkhorst via cbronkhorst@knov.nl.  

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Kwaliteitsgelden vanuit ZonMw.