Nieuwsbericht

04 april 2024

Sinds januari 2024 gelden nieuwe regels voor het kiezen van de achternaam van een kind. Als verloskundige kun je hier vragen over krijgen. Ouders kunnen zelf de achternaam van hun kind kiezen: die van de moeder, de duomoeder of de vader. Vanaf 1 januari 2024 kunnen ouders hun kind ook de achternamen van beide ouders geven.

Wie kan kiezen voor een gecombineerde achternaam?

Kinderen geboren vanaf 1 jan. 2024
Tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind kunnen ouders samen bij de gemeente hun voorkeur voor een gecombineerde achternaam opgeven. De keuze is gratis, eenmalig en geldt ook voor volgende kinderen.

Kinderen geboren na 1 januari 2016; Overgangsregeling
Voor deze kinderen kunnen ouders een dubbele naam kiezen bij de gemeente. De kosten hiervoor zijn €75 voor een eerste kind en €50 voor elk volgend kind. De aanpassing kan alleen voor alle kinderen samen gedaan worden.

Via de website van de overheid vind je meer informatie. Hier kun je cliënten met vragen op wijzen. Ook kun je cliënten verwijzen naar de checklist van de rijksoverheid met een overzicht wat je allemaal moet doen en regelen als je een kind krijgt. Kijk hier!