Nieuwsbericht

10 april 2024

Sporten tijdens de zwangerschap: wat is wel en niet verstandig? Als verloskundige adviseer je zwangere vrouwen hierover. De nieuwe infographic ‘Sporten en bewegen tijdens de zwangerschap’ is daarbij een handig hulpmiddel. 

Wat adviseer je op het gebied van sport en bewegen? 

Sporten en bewegen tijdens de zwangerschap is ontzettend belangrijk, maar nog wel een thema waar veel vragen over leven. Wat is nu wel en niet verstandig? Hoe intensief mag een zwangere vrouw sporten? Waar moet je op letten?  

De infographic ‘Sporten en bewegen tijdens de zwangerschap’ helpt je bij het adviseren van de zwangere vrouw. Het biedt een overzicht van: 

  • effecten van bewegen tijdens de zwangerschap; 
  • do’s en don’ts op het gebied van sport en bewegen; 
  • sport- en beweeginterventies ; 
  • handige tips en tricks; 
  • contra-indicaties van (niet) zwangerschapsgerelateerde aandoeningen. 

Naar de infographic 

Totstandkoming van de infographic 

Kenniscentrum Sport en Bewegen heeft deze infographic ontwikkeld in samenwerking met de KNOV. De informatie is gebaseerd op zowel actuele wetenschappelijke literatuur, als best practices en opinies van experts uit de praktijk. Op dit moment kent Nederland geen specifiek beweegadvies voor zwangere vrouwen. Om deze reden is ervoor gekozen om de beweegrichtlijnen van de World Health Organization (WHO) en het FITT (Frequentie, Intensiteit, Tijd en Type)-model te volgen.  

Meer informatie over bewegen tijdens zwangerschap

Wil je naast de infographic meer verdiepende informatie over bewegen tijdens de zwangerschap? Bekijk dan onze uitgebreide factsheet ‘Bewegen in de zwangerschap’