KNOV Winkelmandje (0) Menu

Calamiteiten en incidenten

Gepubliceerd: 23 augustus 2013, laatste update: 03 oktober 2017

De zorg is mensenwerk en het kan altijd anders lopen dan de bedoeling was. Dat geldt ook voor verloskundigen. Wanneer de cliënte er niet ernstige schade aan ondervindt dan heet dat een incident. Wanneer de cliënte er ernstige morbiditeit aan overhoudt of zelfs overlijdt dan heet dat een calamiteit. Hoe ingrijpend een incident of calamiteit ook is, het is belangrijk dat u er alles aan doet om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt.

De KNOV heeft een handreiking 'Omgaan met incidenten in de verloskundige praktijk' en een handreiking 'Omgaan met calamiteiten' geschreven. Een systeem voor het omgaan met incidenten en calamiteiten is een verplichting in de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (WKKGZ, 2016). Bovendien is het één van de cruciale elementen in het implementatieplan van de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg.

Incidenten

Alles wat tijdens de zorgverlening niet ging zoals de bedoeling was, is een incident. De gevolgen van een incident kunnen variëren van geen gevolg tot ernstiger gevolgen voor de cliënt. Voorbeelden van incidenten zijn: u hebt verkeerde labuitslagen in het dossier geschreven of vergeten vitamine K aan de pasgeborene te geven.

In de handreiking 'Omgaan met incidenten in de verloskundigenpraktijk' kunt u lezen hoe u met incidenten om kunt gaan in uw eigen praktijk.

Deze informatie is alleen voor leden

Log in en krijg direct toegang tot alle informatie

Inloggen

Calimiteiten

Een calamiteit is vaak een heftige gebeurtenis. Niet alleen voor uw cliënt,maar ook voor uzelf. De periode waarin de calamiteit plaatsvindt, is meestal een onrustige tijd waarin er veel moet gebeuren.

Calamiteiten in de verloskunde moeten gemeld worden aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg Jeugd (IGJ). Het doel van de melding is dat de IGJ in staat wordt gesteld te beoordelen of de zorgaanbieder uit de gebeurtenissen lering heeft getrokken en afdoende verbetermaatregelen heeft genomen.

In de handreiking is te lezen hoe u om kunt gaan met calamiteiten.Ook staan de stappen beschreven die u moet zetten als u of uw collega te maken krijgt met een calamiteit. In de handreiking wordt ook beknopt de opvang van collega's na een traumatische gebeurtenis besproken.

  • Handreiking omgaan met calamiteiten in de verloskundigenpraktijk (923 KB alleen voor leden)

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Lees ook:

Lees ook:

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 030 369 09 00 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur