KNOV Winkelmandje (0) Menu

Caput beweeglijk boven bekkeningang

Gepubliceerd: 12 juni 2018

Indaling van het caput is voor primiparae relevant in de a terme periode en bij zowel primi- als multiparae bij aanvang van de baring. Een hoogstaand caput bij aanvang van de baring kent twee belangrijke risico's: een disproportie tussen kind en baringskanaal tijdens de baring en een navelstrengprolaps bij het breken van de vliezen.

Met betrekking tot het onderwerp caput beweeglijk boven bekkeningang, het voorkomen, de risico's en beleid is er in de (inter)nationale literatuur slechts een beperkt aantal publicaties beschikbaar. Deze is van wisselende kwaliteit en beschrijft onderzoekspopulaties die niet altijd vergelijkbaar zijn met Nederlandse populaties. In deze factsheet wordt de bestaande literatuur besproken en een beschouwing gegeven van de praktische toepasbaarheid hiervan voor de Nederlandse verloskunde.

Ondersteunende producten

Ter ondersteuning van het gesprek met ketenpartners over integrale zorg heeft de KNOV een factsheet en time task matrix caput beweeglijk boven bekkeningang ontwikkeld. De factsheet geeft een overzicht van de belangrijkste feitelijke gegevens uit beschikbare nationale en internationale richtlijnen, gegevens uit de Perined-database en wetenschappelijke literatuur over een onderwerp wat ter sprake kan komen binnen een verloskundig samenwerkingsverband (VSV). De factsheet kan door verloskundigen gebruikt worden als hulpmiddel om de discussie te voeren met ketenpartners over caput beweeglijk boven bekkeningang.

In de time task matrix is weergegeven welke zorg specifiek is bij caput beweeglijk boven bekkeningang. Het is bedoeld als hulpmiddel bij het maken van een zorgpad en kan gebruikt worden in het gesprek met ketenpartners.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur