KNOV Winkelmandje (0) Menu

Artikelen opvragen

Gepubliceerd: 15 december 2015, laatste update: 15 december 2015

Helaas blijft het lastig voor verloskundigen om toegang te krijgen tot free fulltext artikelen. Hieronder staan een aantal handreikingen om het zoeken te vergemakkelijken. Hoe gaat het opzoeken of aanvragen van een artikel in zijn werk? Er zijn meerdere mogelijkheden

PubMed

Voor het zoeken naar medische literatuur kan heb beste PubMed worden gebruikt. Dit is de meeste uitgebreide database, waarin titels en abstracts van artikelen zijn opgenomen. Tegenwoordig worden steeds meer artikelen free fulltext gepubliceerd. In Pubmed is dit te zien aan het icoontje rechts bovenaan. Er staat dan een melding dat het artikel free full-text is.

Cochrane Library

Voor toegang tot reviews uit de Cochrane Library kunt u gebruik maken van http://www.farmacotherapie.org/. Met uw BIG-nummer kunt u een inlogcode aanvragen.

Ziekenhuisbibliotheek

In VSV-verband is het mogelijk om gebruik te maken van de bibliotheek van een ziekenhuis.

Google en websites tijdschriften

Tegenwoordig zijn veel artikelen op Google of Google scholar vrij te verkrijgen. Zoek op de titel van het artikel en kijk of u met wat doorklikken het artikel kunt krijgen. Daarnaast zijn artikelen steeds vaker op de site van het tijdschrift in pdf- of html-vorm te krijgen.

Universiteitsbibliotheken

Universiteitsbibliotheken hebben hun eigen catalogus met boeken, artikelen etc. over diverse onderwerpen. Voor toegang tot deze informatie is het handig om eerst contact op te nemen met de universiteitsbibliotheek.Een richtlijn is dat voor € 50,- per jaar het mogelijk is om materiaal te lenen en mee naar huis te nemen. Digitale toegang is alleen mogelijk bij bezoek aan de bibliotheek. Voor alleen inzien van materiaal worden geen kosten berekend.

Verloskundigen die aangesloten zijn bij een universiteit hebben gratis toegang.

Openbare bibliotheek

De openbare bibliotheek geeft toegang tot een aantal databases zoals Picarta en Online Content. Via deze databases is het mogelijk om artikelen op te vragen. Voor meer informatie kunt u het beste contact opnemen met de bibliotheek.

Koninklijke Bibliotheek

Als particulier kunt u bij de Koninklijke Bibliotheek (KB) een lenerspas aanvragen voor € 15,00 per jaar. Hiermee kunt u via een bestelformulier artikelen aanvragen. Een artikel aanvragen in Nederland kost: € 6,50. Kosten voor het aanvragen van artikelen uit het buitenland : € 9,00. Met de lenerspas van de KB is het mogelijk om in Picarta te zoeken naar artikelen en deze vanuit Picarta te bestellen.Kijk voor meer informative op www.kb.nl.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid