KNOV Winkelmandje (0) Menu

Positieve discongruentie

Gepubliceerd: 09 maart 2015, laatste update: 21 februari 2017

Tijdens de zwangerschap kan een sterke groei van de baarmoeder (positieve discongruentie) optreden. Dit wordt vastgesteld met seriële symfyse fundus metingen (zie ook Opsporing Foetale Groeivertraging) of met echoscopie.

Positieve discongruentie kan samenhangen met een groot kind, mogelijk veroorzaakt door zwangerschapsdiabetes. Bij geschat gewicht boven het 90e percentiel op basis van echoscopie wordt gesproken van Large-for-gestational age (LGA). Bij een geboortegewicht > 4500 gram wordt er gesproken over macrosomie.

Beleid bij een verwacht groot kind

In Nederland zijn er regionaal sterk verschillende samenwerkingsafspraken tussen verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen voor de begeleiding van de zwangere als er sprake is van positieve discongruentie of een (verwacht) hoog geboortegewicht. Daarom werken de KNOV, de NVOG en NVK aan nieuwe landelijke afspraken in de Verloskundige Indicatie Lijst over dit onderwerp.

Ondersteunende producten

Ter ondersteuning van het gesprek met ketenpartners over integrale zorg heeft de KNOV een factsheet en time task matrix positieve discongruentie ontwikkeld. De factsheet geeft een overzicht van de belangrijkste feitelijke gegevens uit beschikbare nationale en internationale richtlijnen, gegevens uit de Perined-database en wetenschappelijke literatuur over een onderwerp wat ter sprake kan komen binnen een verloskundig samenwerkingsverband (VSV). De factsheet kan door verloskundigen gebruikt worden als hulpmiddel om de discussie te voeren met ketenpartners over positieve discongruentie.

In de time task matrix is weergegeven welke zorg specifiek is bij positieve discongruentie. Het is bedoeld als hulpmiddel bij het maken van een zorgpad en kan gebruikt worden in het gesprek met ketenpartners.

  • Factsheet Positieve discongruentie 2017 (607 KB alleen voor leden)
  • Time Task Matrix Positieve discongruentie 2017 (441 KB alleen voor leden)

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 030 369 09 00 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur