KNOV Winkelmandje (0) Menu

Datering van de zwangerschap

Gepubliceerd: 28 oktober 2013, laatste update: 30 oktober 2013

Een juiste bepaling van de zwangerschapsduur is een vereiste voor het verlenen van goede prenatale zorg. Het modelprotocol van de NVOG bewerkstelligt een eenduidige manier van termijnbepaling en hanteert eenduidige referentiecurven voor een datering van de zwangerschap.

NVOG modelprotocol ‘Datering van de zwangerschap’

Het NVOG modelprotocol ‘Datering van de zwangerschap’ is in maart 2010 aangepast. Dit protocol is tot stand gekomen in een breed samengestelde werkgroep met deelname van verloskundigen. Het KNOV- bestuur heeft dit modelprotocol geaccordeerd.

Doel van het protocol

Het doel van het protocol is te zorgen voor een uniforme zwangerschapsdatering in zowel de eerste, tweede als derde lijn. Dit is van belang om serotiniteit te verminderen, een betrouwbare kansberekening bij de combinatietest te verrichten en groeivertraging tijdig vast te stellen waardoor zowel morbiditeit als mortaliteit verminderd kunnen worden.

Datering van de zwangerschap

Datering van de zwangerschap vindt nog steeds plaats door echografische bepaling van CRL, HC en/of TCD. De optimale dateringperiode is tussen 10+0 en 12+6 weken zwangerschapsduur( CRL 33-68mm).

Aan het modelprotocol zijn tabellen toegevoegd waarin een conversie wordt gemaakt van de CRL, HC of TCD meting naar het aantal weken (plus dagen) zwangerschapsduur. Zo kan een echopraktijk zelf controleren of de goede curve is ingevoerd in de door hun gebruikte database of echoapparaat.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid