KNOV Winkelmandje (0) Menu

Verminderde Kindsbewegingen

Gepubliceerd: 23 oktober 2013, laatste update: 05 maart 2015

De nieuwe richtlijn ‘Verminderde kindsbewegingen tijdens de zwangerschap’ van de KNOV en NVOG (december 2013) is gebaseerd op een bestaande Engelse richtlijn en een Noors protocol voor kwaliteitsverbetering over de afname van kindsbewegingen.

De richtlijn ‘Verminderde kindsbewegingen tijdens de zwangerschap’ bevat aanbevelingen voor instructies aan cliënten, over verloskundig onderzoek bij een melding van afname van kindsbewegingen, en over samenwerking tussen 1e en 2e lijn. De richtlijn is geautoriseerd door KNOV en NVOG.

Afname van kindsbewegingen kan een alarmsignaal zijn over de conditie van het kind. Goede cliëntenvoorlichting in combinatie met een goed verloskundig beleid kan bijdragen aan verlaging van foetale sterfte en herkennen van ongeboren kinderen in een minder goede conditie, bijvoorbeeld bij niet herkende groeivertraging. Daarom is er een landelijke richtlijn ontwikkeld over dit onderwerp. Bijzonder is, dat dit voor het eerst is gedaan door een werkgroep van KNOV en NVOG gezamenlijk.

Cliëntenfolder 'Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen’

In aanvulling op de nieuwe landelijke richtlijn 'Verminderde kindsbewegingen in de zwangerschap' is er een gezamenlijke cliëntenfolder ontwikkeld door NVOG en KNOV. De zwangere vrouw kan in de folder ‘Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen’ lezen hoe zij het bewegingspatroon van haar baby in haar buik kan leren kennen.

VSV Implementatiepakket

Per 1 juli is het VSV-implementatiepakket van de KNOV en NVOG ‘Verminderde kindsbewegingen tijdens de zwangerschap’ beschikbaar. Met het VSV pakket worden handvatten geboden om de richtlijn te implementeren binnen uw VSV. Met behulp van de verschillende onderdelen van dit pakket kunt u binnen uw VSV samenwerkingsafspraken maken omtrent zwangeren met verminderde kindsbewegingen. Zo bestaat het pakket uit een *PowerPoint presentatie, een checklist om te komen tot lokale werkafspraken en een time task matrix.

*De PowerPoint is te presenteren via de website. Wilt u de presentatie opslaan op uw computer, omdat u zonder internetverbinding moet presenteren? Dan is deze op te vragen bij de helpdesk van de KNOV op een USB stick. 

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur