KNOV Winkelmandje (0) Menu

34-weken huisbezoek

Gepubliceerd: 11 september 2013, laatste update: 05 november 2013

Het 34 weken huisbezoek is een mogelijkheid om de cliënt goed voor te bereiden op de bevalling. Het geeft de verloskundige een vollediger beeld van de cliënt en haar thuissituatie. Daarom vindt de KNOV het brengen van een 34 weken huisbezoek belangrijk maar dit wordt nog niet door alle verloskundigen praktijken aangeboden. Ook de Stuurgroep Zwangerschap en geboorte geeft het belang aan van een 34 weken huisbezoek. Op deze pagina leest u meer over de achtergronden en vindt u KNOV-producten over dit onderwerp.

Waarom een 34-weken huisbezoek?

  • Thuis is er meer tijd en aandacht dan op het spreekuur om stil te staan bij de verwachtingen, wensen en behoeften, ervaringen, ondersteuning en voorbereiding op de bevalling
  • Het is een mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in de medische en (psycho)sociale risico’s voor moeder en kind in de laatste fase van de zwangerschap, tijdens de bevalling en in de kraamperiode
  • Het is een kans om een betere vertrouwensrelatie met de zwangere op te bouwen. Dit is essentieel voor een goede begeleiding van de bevalling.

KNOV-visie op het 34-weken huisbezoek

De KNOV vindt dat het 34 weken huisbezoek een integraal onderdeel van de zorg door de verloskundige zou moeten zijn. Maar omdat het huisbezoek een uur extra tijd per cliënt vraagt moet er eerst gezocht worden naar oplossingen hiervoor. Mede daarom kan nog niet verwacht worden dat alle verloskundigen het huisbezoek brengen. Lees meer over de ideeën van de KNOV voor het 34 weken huisbezoek in bijlage drie van de KNOV-visie in reactie op het rapport van de Stuurgroep Zwangerschap en geboorte.

Deze informatie is alleen voor leden

Log in en krijg direct toegang tot alle informatie

Inloggen

Handreiking '34-weken huisbezoek'

De handreiking geeft informatie over de organisatie van het huisbezoek, de voorbereiding van de zwangere, de inhoud van het huisbezoek en de verslaglegging en overdracht.

Pilot '34-weken huisbezoek'

De KNOV heeft in 2011 en 2012 een pilot uitgevoerd over een aantal aanbevelingen van de Stuurgroep Zwangerschap en geboorte. Zo ook over het 34 weken huisbezoek. Lees het verslag voor de ervaringen van verloskundigen en cliënten en voor de aanbevelingen.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid