KNOV Winkelmandje (0) Menu

Hypertensie

Gepubliceerd: 28 augustus 2013, laatste update: 21 februari 2017

De richtlijn Hypertensieve aandoeningen geeft verloskundigen duidelijke handvatten voor de opsporing en tijdige verwijzing van vrouwen met hypertensieve aandoeningen tijdens de zwangerschap, tijdens de baring en in de kraamperiode. De aanbevelingen voor verwijzing zijn geheel in lijn met de aanbevelingen in de Verloskundige Indicatielijst van 2012.

Daarnaast staan in de standaard aanbevelingen over de voorlichting over symptomen die kunnen wijzen op een hypertensieve aandoening met het HELLP symptomen blokje. Plus aanbevelingen aan vrouwen zes weken postpartum en voorafgaand aan de zwangerschap. Verder bevat de standaard suggesties voor eenduidig beleid wat betreft de samenwerking met huisarts, gynaecoloog en kraamverzorgende.

Wetenschappelijke onderbouwing

De aanbevelingen in de standaard zijn gebaseerd op een systematische literatuuronderzoek en overige (praktische) overwegingen. De resultaten van dit literatuuronderzoek zijn per vraag samengevat in evidencetabellen.

Ondersteunende producten

Met behulp van de toetsprogramma's Bloeddruk meten en Risicofactoren kan het eigen beleid van diagnose en behandeling van hypertensieve aandoeningen in kaart worden gebracht en getoetst.

VSV-pakket

Naast de toetsprogramma's is er een VSV-pakket beschikbaar, waarmee verloskundigen samen met gynaecologen, huisartsen en kraamzorgorganisaties in de regio afspraken kunnen maken op basis van de KNOV-standaard en andere recente richtlijnen over hypertensieve aandoeningen.

  • Modelprotocol 'hypertensie voor VSV's
  • Powerpointpresentatie VSV-pakket
  • Zakkaartje 'bloeddrukmeten'

Ondersteunende producten bij integrale zorg

Ter ondersteuning van het gesprek met ketenpartners over integrale zorg heeft de KNOV een time task matrix en kritische beschouwing van de HYPITAT I studie ontwikkeld. In deze time task matrix is weergegeven welke zorg specifiek is voor opsporing en begeleiding bij hypertensieve aandoeningen. Het is bedoeld als hulpmiddel bij het maken van een zorgpad en kan gebruikt worden in het gesprek met ketenpartners.

De kritische beschouwing van de HYPITAT I studie geeft een overzicht van de inhoud van de HYPITAT I studie en benoemt aandachtspunten bij samenwerking tussen de eerste en tweede lijn ten aanzien van wel of niet inleiden bij zwangerschapshypertensie of milde pre-eclampsie à terme en voor de counseling van deze vrouwen.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur