KNOV Winkelmandje (0) Menu

Geboorteplan

Gepubliceerd: 28 augustus 2013, laatste update: 01 november 2013

In een geboorteplan zet een zwangere haar wensen en behoeften voor de bevalling op schrift. De KNOV stimuleert en ondersteunt het werken met een geboorteplan omdat het veel voordelen biedt.

Wat is een geboorteplan?

Een geboorteplan is een document waarin de zwangere en haar partner hun wensen voor de bevalling op schrift zetten. Het is een reflectie van hun verwachtingen, behoeften en angsten. Een geboorteplan is vooral bedoeld als communicatiemiddel. In een gesprek met de cliënt en haar partner kan de verloskundige nadere uitleg geven en verwachtingen eventueel bijstellen. De cliënt past het geboorteplan aan wanneer zij nieuwe informatie krijgt of wanneer de omstandigheden veranderen.

Waarom een geboorteplan?

Een geboorteplan draagt bij aan een positieve ervaring van de bevalling omdat:

  • de zwangere vooraf nadenkt over wat er tijdens de bevalling kan gebeuren en wat zij belangrijk vindt. Dit kan haar rust en een gevoel van controle geven.
  • Het een aanleiding is om hierover te praten met haar partner en verloskundige.
  • De verloskundige de verwachtingen van de cliënt zo nodig kan bijstellen.
  • De verloskundige in korte tijd de zwangere en eventuele partner goed leert kennen.
  • Bij overdracht andere zorgverleners goed op de hoogte zijn van de wensen van de cliënt.

Informatieblad voor de verloskundige

In het informatieblad voor verloskundigen staat het doel van het geboorteplan beschreven, de voor- en nadelen en tips voor een succesvolle toepassing.

Deze informatie is alleen voor leden

Log in en krijg direct toegang tot alle informatie

Inloggen

Twee vormen van geboorteplannen

Om voor zoveel mogelijk zwangeren het schrijven van een geboorteplan mogelijk en toegankelijk te maken, heeft de KNOV twee verschillende geboorteplannen gemaakt: een invulformulier en een online checklist.

Invulformulier

Hierop kan de zwangere zelf haar wensen voor de bevalling schrijven. Er is een lijst met vragen toegevoegd die haar op ideeën kan brengen. De zwangere kan dit plan downloaden via Schrijf jouw geboorteplan.

Online geboorteplan

Op deze lijst staan allerlei onderwerpen met specifieke wensen genoemd die de zwangere kan aanklikken. Ook zijn er open invulvelden waarop de vrouw extra dingen kan toevoegen. De zwangere kan de checklist online invullen via Schrijf jouw geboorteplan. Na het invullen kan zij de aangevinkte items met haar (eventueel) zelf geschreven teksten uitprinten.

Op de cliëntensite staat een korte toelichting voor de zwangere op het geboorteplan. Deze tekst benadrukt ook het belang van het bespreken van het (concept)geboorteplan met de verloskundige en bevat een aantal tips voor het schrijven.

Checklist 'Voorbereiding op de baring' voor de verloskundige

Aan de hand van de checklist ‘Voorbereiding op de baring’ kan de verloskundige inventariseren hoe de cliënt en haar partner tegen de bevalling aankijken en waarover zij hen standaard kan informeren.

Er is een toetsprogramma ‘Voorbereiding op de baring’ ontwikkeld voor gebruik in de toetsgroepen. Doel van dit toetsprogramma is de zwangere voor te bereiden op de bevalling zodat zij met realistische verwachtingen en voldoende zelfvertrouwen haar bevalling tegemoet ziet.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 030 369 09 00 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur