Gepubliceerd: 28 augustus 2013, laatste update: 01 november 2013
In een geboorteplan zet een zwangere haar wensen en behoeften voor de bevalling op schrift. De KNOV stimuleert en ondersteunt het werken met een geboorteplan omdat het veel voordelen biedt.
Een geboorteplan is een document waarin de zwangere en haar partner hun wensen voor de bevalling op schrift zetten. Het is een reflectie van hun verwachtingen, behoeften en angsten. Een geboorteplan is vooral bedoeld als communicatiemiddel. In een gesprek met de cliënt en haar partner kan de verloskundige nadere uitleg geven en verwachtingen eventueel bijstellen. De cliënt past het geboorteplan aan wanneer zij nieuwe informatie krijgt of wanneer de omstandigheden veranderen.
Een geboorteplan draagt bij aan een positieve ervaring van de bevalling omdat:
In het informatieblad voor verloskundigen staat het doel van het geboorteplan beschreven, de voor- en nadelen en tips voor een succesvolle toepassing.
Om voor zoveel mogelijk zwangeren het schrijven van een geboorteplan mogelijk en toegankelijk te maken, heeft de KNOV twee verschillende geboorteplannen gemaakt: een invulformulier en een online checklist.
Invulformulier
Hierop kan de zwangere zelf haar wensen voor de bevalling schrijven. Er is een lijst met vragen toegevoegd die haar op ideeën kan brengen. De zwangere kan dit plan downloaden via Schrijf jouw geboorteplan.
Online geboorteplan
Op deze lijst staan allerlei onderwerpen met specifieke wensen genoemd die de zwangere kan aanklikken. Ook zijn er open invulvelden waarop de vrouw extra dingen kan toevoegen. De zwangere kan de checklist online invullen via Schrijf jouw geboorteplan. Na het invullen kan zij de aangevinkte items met haar (eventueel) zelf geschreven teksten uitprinten.
Op de cliëntensite staat een korte toelichting voor de zwangere op het geboorteplan. Deze tekst benadrukt ook het belang van het bespreken van het (concept)geboorteplan met de verloskundige en bevat een aantal tips voor het schrijven.
Aan de hand van de checklist ‘Voorbereiding op de baring’ kan de verloskundige inventariseren hoe de cliënt en haar partner tegen de bevalling aankijken en waarover zij hen standaard kan informeren.
Er is een toetsprogramma ‘Voorbereiding op de baring’ ontwikkeld voor gebruik in de toetsgroepen. Doel van dit toetsprogramma is de zwangere voor te bereiden op de bevalling zodat zij met realistische verwachtingen en voldoende zelfvertrouwen haar bevalling tegemoet ziet.
Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen