KNOV Winkelmandje (0) Menu

Hepatitis (prikincidenten)

Gepubliceerd: 23 augustus 2013, laatste update: 01 november 2013

Prikaccidenten komen regelmatig voor, onder meer met hechtnaalden, venapunctienaalden en verdovingsnaalden. Tijdens de zwangerschap worden alle vrouwen getest op dragerschap hepatitis B en HIV, maar niet op Hepatitis C. Deze infectie vormt dus een risico voor de verloskundige als deze zich verwond heeft en in aanraking is geweest met bloed en/of weefselvocht van de zwangere.

Prikaccidenten komen regelmatig voor in verloskundigenpraktijken. Een praktisch probleem, je bent druk met een bevalling of er zitten cliënten in de wachtkamer. In deze situaties doen verloskundigen met zekere regelmaat een beroep op de PrikPunt meldlijn voor prikaccidenten van VaccinatieZorg.

Raamovereenkomst met Prikpunt/Vaccinatiezorg

De KNOV onderschrijft het belang van een goede protocollaire afhandeling van prikaccidenten en heeft daarom een raamovereenkomst met PrikPunt, onderdeel van VaccinatieZorg. Door aan te sluiten bij PrikPunt is er snel en deskundige hulp beschikbaar als er iets mis is gegaan. PrikPunt heeft al jaren een raamovereenkomst met de KNOV en handelt per jaar ruim 3.000 prikaccidenten af.

Door het afsluiten van de raamovereenkomst met de KNOV kunnen verloskundigen zich tegen een gereduceerd tarief aansluiten bij PrikPunt. Voor tariefinformatie en het inhoudelijke aanbod kunt u contact opnemen met Annette van Melick, contractmanager PrikPunt, 06-55 122 035 of via info@vaccinatiezorg.nl.

Met een aansluiting bij PrikPunt voldoet u als werkgever en als verloskundige aan de eisen met betrekking tot protocollaire afhandeling van prikaccidenten, conform het LCI-protocol prikaccidenten (Landelijke Commissie Infectieziekten) van het RIVM. U profiteert van de 24-uurs bereikbaarheid van- en de regie door PrikPunt. Bovendien is er nu een speciale PrikPunt App voor de mobiele telefoon beschikbaar. Deze geeft informatie over de dienstverlening en u kunt via deze app snel contact opnemen.

De volgende diensten kan PrikPunt u bieden:

  • Een 24/7-bereikbaar meld- en adviespunt voor accidenteel bloedcontact via 0800-77 454 63. 
  • Een deskundige bezetting van het meldpunt door BIG geregistreerde HBO verpleegkundigen. Als back-up is altijd een arts-microbioloog bereikbaar en kan in voorkomende situaties overlegd worden met een HIV behandelaar in de regio. 
  • Afhandeling conform het LCI-protocol in het kader van prik-, bijt-, snij-, krab- en spataccidenten. 
  • Risico-inschatting naar aanleiding van een melding: PrikPunt draagt zorg voor de afhandeling van het gemelde prikaccident. Onderdeel hiervan is de risico-inschatting. Tijdens de intake wordt het prikaccident ingedeeld in een van de volgende drie categorieën: geen risico, laag risico en hoog risico. Eventuele vervolgacties in de vorm van eerste acute medische interventies zoals brononderzoek of het bepalen van de immuun status van de verloskundige, kunnen indien nodig worden geadviseerd. 
  • Vastleggen van gemelde accidentgegevens in een database. 
  • Naast doorverwijzing naar diagnostische centra of curatieve sector ten behoeve van behandeling (landelijke dekking) kunnen eerste acute medische interventies ook door PrikPunt op locatie uitgevoerd worden. Uiteraard kan de verloskundige de adviezen van PrikPunt ook zelf opvolgen.

Afhandeling in een ziekenhuis niet altijd mogelijk

Met name de kennis, de snelheid en expertise van de dienstverlening van PrikPunt om tot een professionele diagnose te komen en desgewenst een snelle eerste acute medische interventie in te zetten wordt gewaardeerd. Afhandeling in een ziekenhuis is niet altijd mogelijk, steeds meer ziekenhuizen verwijzen werk gerelateerde prikaccidenten van externe organisaties naar PrikPunt.

Aan de hand van het LCI protocol van het RIVM bepalen zij, eventueel in overleg met onze ketenpartner, de artsen-microbioloog van het Jeroen Bosch ziekenhuis in 's-Hertogenbosch welk risico de verwonde loopt.

Psychische ondersteuning door Prikpunt Plus module

Ondanks de zorg en aandacht van de PrikPunt medewerker kan het een enkele keer voorkomen dat een medewerker onzeker blijft over de gevolgen van een prikaccident. Of het prikaccident is net té veel na eerdere vervelende gebeurtenissen. Met PrikPunt Plus bieden wij de mogelijkheid om aanvullende psychische ondersteuning aan de medewerker te geven.

Meer informatie

PrikPunt is onderdeel van VaccinatieZorg B.V. Voor meer informatie kunt u bellen naar
088-77 454 63 of een e-mail sturen naar info@vaccinatiezorg.nl.

App

Klanten van PrikPunt kunnen voor het gebruik op hun smartphone een App installeren die direct de relevante info laat zien en waarmee PrikPunt direct is te bellen. Zie http://www.vaccinatiezorg.nl/PrikPunt_App/

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid