KNOV Winkelmandje (0) Menu

Juridisch

Gepubliceerd: 04 augustus 2020, laatste update: 20 juli 2021

Het programma Juridisch bestaat uit de volgende dossiers:

1. (Arbeids)voorwaarden/ governance/contracten

2. Wetgeving

3. Arbitrage/toezicht/geschillen

4. Verzekeringen

Op landelijk niveau volgt de KNOV alle juridische ontwikkelingen die van invloed zijn op de geboortezorg en het werk van verloskundigen. Denk aan de WGBO, de Wkkgz, Wet BIG, de AVG en de Zorgverzekeringswet. De wetten beschrijven de wettelijke basis voor beroepsuitoefening, praktijkvoering, kwaliteit, veiligheid maar ook de patiëntenrechten. Daarbij hoort ook alle KNOV ondersteunende activiteiten omtrent wettelijk vereiste arbitrage, toezicht en geschillen.

Aan de landelijke tafels van o.a. VWS behartigt de KNOV de belangen van de leden. Vaak doen we dat in samenwerking met andere beroepsverenigingen in de gezondheidszorg. Daarbij wordt er binnen de KNOV nauw samengewerkt met Public affairs en Communicatie.

Het toepassen van alle wetten en de manier waarop onze leden vinden dat het beroep Verloskundige uitgevoerd moet worden staat beschreven in de Beroepscode. In de Beroepscode staan dus onze officiële verloskundige gedragsregels.

In de regio’s zullen de leden zo goed als mogelijk worden ondersteund bij juridische en- of governance vraagstukken. Het kunnen vragen zijn die betrekking hebben op het werk, de eigen praktijk of bijvoorbeeld de samenwerking binnen een VSV. Bij veelvoorkomende vragen consulteert de KNOV leden om mee te denken hoe we een bepaald juridisch vraagstuk kunnen aanpakken. Daarnaast zijn er allerlei modelovereenkomsten beschikbaar, bijvoorbeeld de model-toelatingsovereenkomst ziekenhuis van de KNOV en NVZ. Een modelovereenkomst biedt de verloskundigen en ziekenhuizen een basis om hun onderlinge juridische verhouding te regelen voor zover het de poliklinische partus betreft.

Het werken aan juridische zaken voor leden kan niet zonder de input van
onze leden zelf. We organiseren daarom waar nodig speciale werkgroepen of input-rondes.

Contactpersoon

Klarie de Boer

Klarie de Boer

kdeboer@knov.nl
Programma: Juridisch
Regio: Oost

Vragenuurtje in & uit de regio

Elke dinsdag 16:00 uur via Teams

Telefoon: 088-88 83 933

Nieuws

Meer nieuws weergeven

Oproepen

Meer oproepen weergeven

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur