SWEPIS studie

31 oktober 2019

Afgelopen dagen zijn er verschillende berichten in de media en op social media (o.a. het inspiratienetwerk) verschenen over het stoppen van de SWEPIS studie. Deze Zweedse studie
vergelijkt inleiden bij 41 weken zwangerschap met afwachtend beleid tot 42 weken.

De Zweedse studie is eerder gestopt omdat er in de afwacht groep zes baby's waren overleden. De KNOV en NVOG zijn bezig met de ontwikkeling van de Multidisciplinaire Richtlijn (MDR) Serotiniteit en daarin worden ook de uitkomsten van de SWEPIS studie en de INDEX studie meegenomen. Tot het verschijnen van deze richtlijn is er geen reden om het huidige Nederlandse beleid ten aanzien van inleiden bij naderende serotiniteit aan te passen.

Naast de ontwikkeling van de MDR serotiniteit zijn er recent al verschillende stukken ontwikkeld die u als verloskundige kunnen ondersteunen om het gesprek met de zwangere en haar partner en/of andere zorgverleners te voeren over inleiden van de baring. In de stukken is onderscheid gemaakt tussen inleiden bij serotiniteit en inleiden a terme en daarnaast zijn er workshops die ondersteuning geven bij het interpreteren van onderzoek.