Nieuwe Model Toelatingsovereenkomst (2021) ziekenhuis-verloskundige

07 december 2021

In 2015 hebben de NVZ en de KNOV de Model Toelatingsovereenkomst (MTO) ziekenhuis-verloskundige ontwikkeld en beschikbaar gesteld aan hun leden. Van dit model is in de praktijk veelvuldig gebruikt gemaakt. In 2021 heeft een werkgroep vanuit de NVZ en KNOV het model uit 2015 geactualiseerd. Het College Perinatale Zorg (CPZ) en de Federatie Verloskundige Samenwerkingsverbanden (VSV’s) hebben een belangrijke bijdrage en ondersteuning geleverd aan de totstandkoming van deze herziene MTO.

Aanleiding

Nieuwe wetgeving en standaarden zoals de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg (ZIG) vormen de aanleiding voor een herziening van de MTO. Maar ook de doorontwikkeling van Verloskundige Samenwerkingsverbanden (VSV’s) en het ontstaan van Integrale Geboortezorg Organisaties (IGO’s) in meerdere regio’s zijn belangrijke ontwikkelingen die nu in de nieuwe MTO zijn opgenomen. Tot slot zijn praktijkervaringen vanuit het werkveld vertaald naar deze toelatingsovereenkomst.

Toepassing

Ook voor de nieuwe MTO geldt dat het om een modelregeling gaat die naar wens door de ziekenhuizen en betrokken verloskundigen op maat kan worden aangepast. Vanaf de publicatiedatum (d.d. 7 december 2021) kan de MTO door alle ziekenhuizen en verloskundigen worden gebruikt om invulling te geven aan hun samenwerkingsafspraken. De NVZ en KNOV hopen met deze nieuwe MTO hun leden te faciliteren en te ondersteunen in de dagelijkse praktijk van de verloskunde.

Voor vragen kun je contact opnemen met Klarie de Boer (Programmamanager Juridisch, KNOV) via kdeboer@knov.nl of Trudy Boshuizen (NVZ) via t.boshuizen@nvz-ziekenhuizen.nl.