Drentse+aandacht+voor+Wereld+Prematurendag+2021

16 november 2021

Wereldwijd wordt op 17 november aandacht gevraagd voor Wereld Prematurendag, door gebouwen paars uit te lichten, de mengkleur van de babykleuren roze en blauw, de kleur van Wereld Prematurendag. Extra aandacht en activiteiten zijn nog nodig voor te vroeg geboren baby's, omdat de impact voor de baby en de ouders vaak nog onderbelicht is, net als de preventie van vroeggeboorten. De provincie Drenthe licht dit jaar daarom het provinciehuis in Assen op in het paars.

Op 17 november gaat Elke Slagt-Tichelman, verloskundige en Statenlid in Drenthe, gezamenlijk met een ervaringsdeskundige in gesprek met de commissaris van de koning van Drenthe, Jetta Klijnsma over de impact en preventie van vroeggeboorten. Dit is nodig vindt Elke, omdat jaarlijks nog altijd meer dan 11.000 baby's te vroeg worden geboren in Nederland. Er moet extra aandacht komen voor de impact die het op ouders heeft en voor de preventie van vroeggeboorten.

Impact

Soms is het zwangerschapsverlof nog niet of net begonnen en ben je mentaal nog aan het voorbereiden om ouders te worden. De overgang naar het ineens ouder zijn door een vroeggeboorte is dan best een schok. Premature kinderen liggen vaak wekenlang in het ziekenhuis. Het is een onzekere periode waarbij heel goed gelet wordt op de gezondheid van de baby’s. Met name ondersteuning bij de ademhaling is vaak nodig en ook zijn deze kinderen vatbaar voor infecties. Naast het verwerken van de schok, zijn er ook veel zorgen over de gezondheid. De Vereniging van Ouders van Couveusekinderen, tegenwoordig genaamd Care4Neo, geeft aan: “Een geboorte is voor ouders en hun omgeving vaak een blijde periode, een grote roze wolk. Door een vroeggeboorte kom je echter plotseling in een andere situatie terecht. De omgeving van het gezin leeft even mee en gaat ervan uit dat als het kindje thuis is, alles goed komt. Maar dan pas begint het verwerken en heeft grote impact op de ouders. Er blijft nog lange tijd onzekerheid.''

Preventie

Het is belangrijk om vroeggeboortes te voorkomen en het aantal vroeggeboortes te verminderen. Dit heeft grote aandacht bij verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen. Zij geven al preventieve en medische zorg op maat. Ook wordt er onderzoek naar gedaan. Maar wat alle vrouwen zelf kunnen doen is volgens Elke Slagt-Tichelman nog onderbelicht. Enkele voorbeelden waar vrouwen zelf aandacht aan kunnen besteden zijn: “Een goede mondhygiëne, het tijdig herkennen en laten behandelen van een blaasontsteking in de zwangerschap en je laten vaccineren voor Corona.” Ook het tijdig aan de bel trekken als je klachten hebt in de zwangerschap is preventief voor vroeggeboortes. Rust nemen als dat nodig is en daarbij luisteren naar je lichaam.

Naast dat het provinciehuis in Drenthe paars belicht wordt, wordt er ook in de Drentse ziekenhuizen aandacht besteed aan Wereld Prematurendag. Bijvoorbeeld in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen krijgen ouders en zorgverleners een attentie namens Care4Neo. In het Ouder-Kind centrum mogen prematuur geboren kinderen tegenwoordig regelmatig de couveuse uit en buidelen bij de ouders. Huid-op-huidcontact en veel liefde is heel belangrijk.''

Voor meer info

Elke Slagt-Tichelman 06-10457492, https://www.care4neo.nl/lotgenoten/couveuseouders, de werkgroep WPD, wpd@care4neo.nl Carina van der Eijk SecretariaaT: 010-7370256 (bereikbaar ma, di, do, vrij van 08:30-14:30 uur)