KNOV Winkelmandje (0) Menu

Mogelijkheid gebruik Cliëntervaringsvragenlijst in onderzoeksverband

Wilt u een start maken met cliëntenparticipatie zoals omschreven in de zorgstandaard integrale geboortezorg in uw verloskundigenpraktijk/kring/coöperatie VSV of IGO, zonder dat u direct zelf een cliëntervaringslijst moet implementeren? Dan kunt u deelnemen aan het StEM-onderzoek.

Door aan het StEM-onderzoek (StEM en Ervaringen van Moeders) mee te doen geeft u uw cliënten echt een StEM.

Wat levert het u op?

 1. U ontvangt een rapport met de belangrijkste uitkomstmaten van de cliënten uit uw eigen regio. Met deze informatie kunt u uw zorgverlening verbeteren.
 2. Het ontvangen rapport kunt u gebruiken voor uw kwaliteitsjaarverslag, waarmee u voldoet aan de indicator cliëntervaring zoals omschreven in de indicatorenset integrale geboortezorg.
 3. U maakt een mooie start met cliëntenparticipatie, zoals omschreven in de verplichte kwaliteitsindicatoren uit de zorgstandaard.
 4. Het draagt bij aan de kwaliteitscyclus van uw coöperatie, kring, VSV of IGO.

Aan de slag!

 1. Meld u aan bij Maaike Vogels (verloskundige en promovenda StEM studie, AVM) via m.vogels@av-m.nl of kijk op www.stemverloskunde.nl
 2. Ontvang de flyers en of posters voor in uw wacht- of spreekkamer.
 3. Meld cliënten aan op de beveiligde website
 4. U ontvangt via de mail voor het eind van het jaar een rapport met de belangrijkste uitkomstmaten uit uw regio.
 5. Wilt u wel meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en uw cliënt een StEM geven, maar doet niet uw hele VSV of IGO mee? Dan kunnen cliënten zich ook zelf aanmelden op een (beveiligde) website en de vragenlijsten invullen. Echter, de resultaten zijn dan niet herleidbaar naar uw eigen VSV of IGO.

Achtergrondinformatie StEM studie

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Academie Verloskunde Maastricht in samenwerking met de Universiteit Maastricht en wordt gefinancierd vanuit een KNOV-wetenschapsbeurs. StEM heeft als doel inzicht te krijgen in de verwachtingen, behoeften, ervaringen, keuzes en beslissingen van zwangere en pas bevallen vrouwen ten aanzien van de perinatale periode en de geboortezorg in Nederland en de factoren die daarop van invloed zijn. Het StEM-onderzoek wordt onder andere gebruikt om te evalueren hoe vrouwen verschillende vormen van zorg ervaren. Met behulp van een steekproef van vrouwen die zorg krijgen op locaties waarin de geboortezorg verschillend is ingericht, kunnen we hun reacties en ervaringen met de verschillende benaderingen van geboortezorg evalueren.

Wilt u meer weten over het StEM-onderzoek of wilt u gebruikmaken van de cliëntervaringsvragenlijsten door deel te nemen aan het onderzoek, neem dan contact op met Maaike Vogels (verloskundige en onderzoeker StEM studie) via m.vogels@av-m.nl of kijk op www.stemverloskunde.nl

Deel via:

 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid