KNOV Winkelmandje (0) Menu

Ziekenhuis Meppel: Bent u zwanger in Meppel, dan hebt u pech!

30 januari 2012

Het bericht hieronder hebben we gisteren op www.knov.nl gezet. Dit bericht is overgenomen door het Dagblad van het Noorden. De landelijke SP heeft aangegeven hierover Kamervragen te stellen. Volg ons ook op twitter @De_KNOV om op de hoogte te blijven.

De Raad van Bestuur (RvB) van het Diakonessenhuis in Meppel heeft vandaag aan medewerkers van het ziekenhuis laten weten dat de verloskundige zorg uit het ziekenhuis verdwijnt. Per wanneer is nog niet duidelijk. Door deze beslissing moeten (toekomstige) zwangeren uit de regio Meppel bij verloskundige spoedzorg, bijvoorbeeld bij ruim bloedverlies, naar het ziekenhuis in Zwolle, Heerenveen of Hoogeveen. Zwangeren zijn dan langer onderweg waardoor er extra gezondheids risico’s voor moeder en kind kunnen ontstaan. Raad van Bestuur en zorgverzekeraar Achmea zadelen hiermee toekomstige zwangeren in Meppel en omgeving onnodig op met extra gezondheidsrisicos. Elke minuut telt als het om bevallen gaat!

Het is stuitend om te zien is dat de Raad van Bestuur dit besluit onderbouwt met slappe argumenten. Zo zou dit besluit zijn ingegeven door toekomstige landelijke normen van de gynaecologen. Welke? Ook zou het ziekenhuis niet voldoende geld hebben om de bezetting van gynaecologen op peil te houden. Daarnaast zouden gynaecologen niet in een klein, landelijk ziekenhuis als het Diakonessenhuis willen werken. De Raad van Bestuur geeft hiermee aan zich te laten gijzelen door de gynaecologen!

Noodzaak om de verloskunde in Meppel af te stoten is er niet. Wat wij vernemen is dat het ziekenhuis alle acute voorzieningen (OK-faciliteiten) in stand wil houden. De noodzakelijke handelingen kunnen binnen 15 minuten starten. Hier spelen andere motieven zoals betere arbeidsomstandigheden met handiger roosters in Zwolle. Opmerkelijk is dat een optie, door de kringvoorzitter van verloskundigen Meppel, om vanuit Zwolle een innovatieve organisatie met een volwaardige satelliet in Meppel op te tuigen, geen gehoor krijgt. Dit terwijl de groep gynaecologen qua omvang in Zwolle daarvoor voluit de mogelijkheid geeft.

De KNOV wil de Raad van Bestuur van het Diakonessenhuis, zorgverzekeraar Achmea en gynaecologen in Meppel erop wijzen dat het een onzalig plan is om de verloskunde in Meppel te laten sneuvelen. Wetende dat deze partijen er met ons alles aan doen om resultaat te boeken met het advies van de stuurgroep zwangerschap en geboorte gaan wij ervan uit dat deze 'faux pas’ geen uitvoering krijgt.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur