KNOV Winkelmandje (0) Menu

Werkbezoek Tweede Kamerlid bij verloskundigen

13 september 2017

Nine Kooiman, Tweede Kamerlid SP heeft een dag meegelopen met Verloskundigenpraktijk Doula. Nine liep visites mee, woonde een spreekuur bij en ze nam deel aan een Centering Pregnancy bijeenkomst.

Tijdens deze dag heeft Nine Kooiman een goed beeld gekregen van een gemiddelde werkdag van een verloskundige..

Centering Pregnancy

Kooiman: 'De Centering Pregnancy bijeenkomst was ronduit indrukwekkend. Ook knap van de begeleidsters om zich zo open te stellen.' Het delen van de emoties met een groep vrouwen die in eenzelfde levensfase zitten, vond Nine bijzonder. Ze erkende dat de steun die vrouwen hiervan hebben, erg belangrijk is op emotioneel niveau. Niet alleen tijdens de zwangerschap maar ook zeker daarna.

'Wat me wel opvalt is dat er blijkbaar veel hoogopgeleide vrouwen kiezen voor deze vorm. Terwijl het misschien juist goed zou zijn als de groep meer gemengd is. In de groep waar ik bij aanwezig was, was er geloof ik maar één laagopgeleide dame. Zij bracht overigens veel waardevolle informatie in over een onderwerp.', aldus Nine.

Tijd nemen

Kooiman: 'Ik heb eigenlijk alles mee mogen maken. We begonnen met het rijden van visites. Ik was even vergeten hoe dichtbij je komt. Bij pril geluk, slapeloosheid, pijn en hoe een vrouw zich blootgeeft. Soms ook letterlijk. De verloskundige is dan zo ontzettend lief, zij kan zorgen wegnemen en ze luistert echt. Als oud maatschappelijk werker was ik daar enorm van onder de indruk. Ook de consulten maakten indruk. De populatie is erg divers en er is een groot verschil tussen de vrouwen. Wat is er eigenlijk kort tijd om zaken te bespreken, en toch lijkt het wel of jullie zeeën van tijd hebben. Jullie nemen echt de tijd voor een ander, en dat is mooi.'

Werkomgeving

Voor SP-Kamerlid Nine is het 'zwangere bestaan' niet onbekend; ze beviel afgelopen april van zoontje Moos. Nu zit ze aan de aan de andere kant 'van de tafel'. 'Het is mooi om een dag deel uit te maken van een werkomgeving die bestaat uit voornamelijk vrouwen. Heel anders dan de dan de setting van de Tweede Kamer.'

De verloskundigen van Verloskundigenpraktijk Doula hadden veel respect voor Kooimans invulling van het moederschap in combinatie met haar functie als Tweede Kamerlid. Nines open blik en en interesse in het vakgebied was indrukwekkend.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid