KNOV Winkelmandje (0) Menu

Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor toename onnodige keizersneden

16 april 2015

De World Health Organization (WHO) waarschuwt voor het toenemende aantal onnodige keizersneden. Een keizersnede mag volgens de WHO alleen uitgevoerd worden als het medisch noodzakelijk voor moeder en/of kind is.

Voordat tot een keizersnede wordt overgegaan, moeten de voordelen en risico’s zorgvuldig worden afgewogen. Hoewel het totale aantal keizersneden in Nederland internationaal gezien laag ligt, is uit onderzoek gebleken dat de stijging relatief het grootst was voor stuitligging, meerlingzwangerschappen en extreme vroeggeboorte. De toename in absolute aantallen was echter het grootst voor vrouwen met een voldragen eenlingzwangerschap met het kind in hoofdligging.

Natuurlijke bevalling als het kan, keizersnede alleen als het moet

In Nederland zijn we vrij voorzichtig met keizersneden; de natuurlijke, vaginale bevalling is het uitgangspunt. Een keizersnede brengt namelijk allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee.

Draaien van baby in stuitligging leidt tot minder keizersneden

In Nederland wordt uitwendige versie toegepast: het draaien van een baby die in stuitligging ligt. Deze methoden zorgt voor een forse daling van het aantal keizersneden. Dit blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek gehouden onder 2318 gezonde zwangere vrouwen in Nederland die een uitwendige versie kregen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van de World Health Organization.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid