KNOV Winkelmandje (0) Menu

Voorgenomen sluiting verloskundige zorg Refaja (Stadskanaal) en Bethesda (Hoogeveen)

16 mei 2018

Vanaf komend najaar concentreert Treant alle klinisch verloskundige en klinisch kindergeneeskundige zorg op locatie Scheper in Emmen. Treant ziet zich genoodzaakt tot concentratie van zorg door een structureel tekort aan kinderartsen.

Patiënten kunnen nog altijd terecht op locaties Refaja (Stadskanaal) en Bethesda (Hoogeveen) voor de polikliniek, dagbehandelingen en voor- en nazorg op de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde.

Capaciteit Treant

Treant kampt al langer met een tekort aan kinderartsen. Om te voorkomen dat meer artsen uitvallen, is gekozen voor concentratie van zorg op een locatie.

Reactie verloskundige Mirja Strijker - Oosterhuis

"Wij zijn verbijsterd dat de Raad van Bestuur zo'n onverstandig besluit wil nemen terwijl er een goed alternatief plan ligt. Wij beraden ons op vervolgstappen en blijven ons inzetten voor onze zwangeren," aldus verloskundige Mirja Strijker - Oosterhuis, namens de verloskundigen uit Hoogeveen.

De KNOV ondersteunt haar leden en staat in contact met de betrokken verloskundigen in de regio Hoogeveen, bijvoorbeeld met ondersteuning op het gebied van PR en media. Lees de reactie van de verloskundigen op de situatie bij RTV Drenthe.

Reactie Zilveren Kruis

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis is niet te spreken over de handelswijze van Treant. Lees hun reactie op rtvdrenthe.nl

KNOV

De KNOV is teleurgesteld in het voorgenomen besluit van de Raad van Bestuur van Treant en ondersteunt de betrokken verloskundigen bij de ontstane situatie. Voor de KNOV staat bij de spreiding en concentratie van acute verloskundige zorg de continuïteit van zorg voor zwangere vrouwen altijd voorop.

De KNOV:

  • pleit voor geboortezorg waarin de continuïteit van zorg voor zwangeren gewaarborgd is, er te kiezen valt, dat de zorg dichtbij en kwalitatief is én dat er in acute situaties een ziekenhuis in de buurt is.
  • wil dat de ambulancenorm van 45 minuten voor de bereikbaarheid van de acute zorg, de standaard blijft.
  • wil dat concentratie van zorg op landelijk, regionaal en lokaal niveau in goed en vroegtijdig overleg gebeurt met alle betrokken verloskundige zorgverleners. Zo blijven we samen de kwaliteit, veiligheid en bereikbaarheid garanderen.
Lees voor meer informatie over concentratie van zorg verder op deze website.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid