KNOV Winkelmandje (0) Menu

Verloskundigen stemmen massaal tegen de Zorgstandaard

31 maart 2016

Op de Algemene Leden Vergadering van de KNOV stemden maar liefst 989 verloskundigen tegen de Zorgstandaard. Dit omdat er geen onderbouwing is dat gezamenlijke verantwoordelijkheid betere uitkomsten geeft voor moeder en kind.

Integendeel. Als een geboortezorgteam met verloskundigen met ‘gezonde kijk op de zwangerschap’ en medisch specialisten ‘ met een medische blik’ iedere zwangere gaan bespreken, dan neemt de medicalisering toe. En wordt de rol van de zwangere om haar eigen keuzes te maken kleiner. Met alle gevolgen van dien: minder zorg op maat, meer kans op interventies en minder kans op keuzevrijheid waar te bevallen. Verder is alles in gezamenlijkheid bespreken - dus ook voor de gezonde zwangeren –geen zinnige en zuinige zorg

Goede samenwerking in de regio

“De KNOV is voorstander van een goede samenwerking met als doel om de geboortezorg verder te verbeteren. De beste zorg aan moeder en kind staat voor verloskundigen voorop. We zien dat door verloskundigen en gynaecologen daar hard aan wordt gewerkt. En dat zien we terug in de babysterftecijfers die al jaren dalen”, aldus KNOV-voorzitter  Linda Rentes. In de Zorgstandaard – die beschrijft hoe de basiszorg voor zwangeren eruit moet zien – is veel aandacht voor preventie, voorlichting, aanpak kwetsbare zwangeren en parallelle acties bij acute zorg. Alles om de zorg verder te optimaliseren. Linda Rentes: “’Een groot deel van de Zorgstandaard (t/m hoofdstuk 8) kan daarom goed gebruikt worden om de zorg in de regio te richten.”

Geen onderbouwing voor gezamenlijke verantwoordelijkheid

In de Zorgstandaard (hoofdstuk 9) staat dat een interprofessioneel geboortezorgteam gezamenlijk verantwoordelijk is voor alle zwangeren, dus ook voor het risicoselectiebeleid van gezonde zwangeren. De verloskundige is de specialist in het bevorderen van een normale zwangerschap en geboorte en poortwachter door het inschatten van complicaties van risico’s.

Daarbij is het juridisch niet mogelijk gezamenlijk eindverantwoordelijk te zijn voor iedere zwangere. Iedere beroepsbeoefenaar is aansprakelijk voor zijn of haar eigen handelen. Dit blijkt uit het juridisch advies dat het College Perinatale Zorg op verzoek van de KNOV heeft laten uitzoeken.

Kort samengevat kunnen de verloskundigen zich niet in de Zorgstandaard vinden, omdat de Zorgstandaard:

  • Geen onderbouwing laat zien dat gezamenlijke verantwoordelijkheid - voor iedere zwangere - betere zorguitkomsten geeft voor moeder en kind. Integendeel. Als een geboortezorgteam met verloskundigen met ‘gezonde kijk op de zwangerschap’ en medisch specialisten ‘ met een medische blik’ iedere zwangere gaan bespreken, dan neemt de medicalisering toe;
  • Zinnige en zuinige zorg belemmert, omdat bijvoorbeeld een gezamenlijke cliëntbespreking van álle zwangeren - dus ook gezonde zwangeren - ondoelmatig is.
  • De keuzevrijheid en inspraak van de zwangere beperkt, omdat door mensen over de cliënte wordt gesproken en niet met de cliënte. Verder geeft schaalvergroting als gevolg formalisering en minder (professionele) ruimte voor zorg op maat. Garantie voor het behoud van een fijnmazig en laagdrempelig netwerk van verloskundige zorg in de buurt ontbreekt.
  • Geen enkele onderbouwing geeft voor de organisatie van de zorg. Begrippen zoals Interprofessioneel Geboortezorgteam en Geboortezorg Organisatie zijn diffuus. Het verband tussen de organisatie van de zorg en betere zorguitkomsten is onduidelijk.

Deze informatie is alleen voor leden

Log in en krijg direct toegang tot alle informatie

Inloggen

Meer infomatie

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur