31 maart 2016
Op de Algemene Leden Vergadering van de KNOV stemden maar liefst 989 verloskundigen tegen de Zorgstandaard. Dit omdat er geen onderbouwing is dat gezamenlijke verantwoordelijkheid betere uitkomsten geeft voor moeder en kind.
Integendeel. Als een geboortezorgteam met verloskundigen met ‘gezonde kijk op de zwangerschap’ en medisch specialisten ‘ met een medische blik’ iedere zwangere gaan bespreken, dan neemt de medicalisering toe. En wordt de rol van de zwangere om haar eigen keuzes te maken kleiner. Met alle gevolgen van dien: minder zorg op maat, meer kans op interventies en minder kans op keuzevrijheid waar te bevallen. Verder is alles in gezamenlijkheid bespreken - dus ook voor de gezonde zwangeren –geen zinnige en zuinige zorg
“De KNOV is voorstander van een goede samenwerking met als doel om de geboortezorg verder te verbeteren. De beste zorg aan moeder en kind staat voor verloskundigen voorop. We zien dat door verloskundigen en gynaecologen daar hard aan wordt gewerkt. En dat zien we terug in de babysterftecijfers die al jaren dalen”, aldus KNOV-voorzitter Linda Rentes. In de Zorgstandaard – die beschrijft hoe de basiszorg voor zwangeren eruit moet zien – is veel aandacht voor preventie, voorlichting, aanpak kwetsbare zwangeren en parallelle acties bij acute zorg. Alles om de zorg verder te optimaliseren. Linda Rentes: “’Een groot deel van de Zorgstandaard (t/m hoofdstuk 8) kan daarom goed gebruikt worden om de zorg in de regio te richten.”
In de Zorgstandaard (hoofdstuk 9) staat dat een interprofessioneel geboortezorgteam gezamenlijk verantwoordelijk is voor alle zwangeren, dus ook voor het risicoselectiebeleid van gezonde zwangeren. De verloskundige is de specialist in het bevorderen van een normale zwangerschap en geboorte en poortwachter door het inschatten van complicaties van risico’s.
Daarbij is het juridisch niet mogelijk gezamenlijk eindverantwoordelijk te zijn voor iedere zwangere. Iedere beroepsbeoefenaar is aansprakelijk voor zijn of haar eigen handelen. Dit blijkt uit het juridisch advies dat het College Perinatale Zorg op verzoek van de KNOV heeft laten uitzoeken.
Kort samengevat kunnen de verloskundigen zich niet in de Zorgstandaard vinden, omdat de Zorgstandaard:
Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen