KNOV Winkelmandje (0) Menu

Vergoeding tolkentelefoon verloskundigen

11 mei 2017

De KNOV is hard aan het werk om, net als voor huisartsen, voor verloskundigen de tolkentelefoon vergoed te krijgen.

Door de versnelde afhandeling van de procedures voor asielzoekers, spreken zwangere asielzoekers onvoldoende Nederlands op het moment dat zij een verblijfstatus krijgen.

Vergoeding regelen voor verloskundigen

Het is lastig om in acute situaties en over intieme onderwerpen goed met de zwangere asielzoeker te communiceren. De KNOV vindt overigens dat voor alle zwangeren die om welke reden niet goed Nederlands spreken, een tolk vergoed moet worden. Wij zijn met partners bezig om de vergoeding voor de tolkentelefoon voor verloskundigen te regelen. Uiteraard houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Pleiten voor structurele vergoeding tolkentelefoon

De KNOV maakt zich al lange tijd hard voor de vergoeding van de tolkentelefoon. Dit doen we samen met de huisartsen, fysiotherapeuten, psychologen, tandartsen, apothekers, ggz en de GGD. VWS heeft voor de huisartsen vanaf 1 mei 2017 een tijdelijke regeling ingesteld. De regeling die VWS nu heeft ingesteld, is beperkter dan waar als wij gezamenlijk als beroepsorganisaties voor pleiten: (her)invoering van een structurele vergoeding van de tolkentelefoon in de zorg. Samen met de vertegenwoordigers van die beroepsgroepen blijven we ons onverminderd inzetten om de tolkentelefoon structureel vergoed te krijgen.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid