KNOV Winkelmandje (0) Menu

VELO: 10 aanbevelingen voor betere zorg dichtbij de cliënt, tegen lagere kosten

12 januari 2017

VELO formuleert voor de verkiezingen in maart 10 concrete aanbevelingen waarmee betere zorgzorg dichtbij de client, tegen lagere kosten georganiseerd kan worden.

VELO is een samenwerkingsverband tussen de eerstelijns beroepsgroepen ActiZ – KNOV – InEen – KNGF – KNMP – KNMT – LHV – LVVP – V&VN.

10 concrete aanbevelingen

VELO geeft tien aanbevelingen voor betere zorg, dichtbij de patiënt tegen lagere kosten. Aandachtspunten zijn bijvoorbeeld het zorgen voor goede opleiding en bijscholing en het belonen van samenwerking. De tien punten hebben vooral te maken met het verbeteren van samenwerking en het versnellen van verplaatsing van zorg naar de eerste lijn. Download de brief met alle tien aanbevelingen.

Toekomstbestendige zorg: de wens van de patiënt centraal

Bij toekomstbestendige zorg staat de wens van de patiënt centraal. Bestaande organisatorische en verzekeringstechnische belemmeringen moeten worden weggenomen en samenwerking met de tweede lijn en beroepsgroep-overstijgende samenwerking gefaciliteerd. Het gaat om samenwerken, afstemmen en coördineren - in plaats van hinderen. Dan kan iedereen zijn of haar bijdrage leveren. Alle eerstelijns professionals vanuit hun eigen expertise. Zij kunnen snel handelen bij uiteenlopende zorgvragen en zijn bij uitstek in staat om in samenspraak met patiënten, mantelzorgers en collega's zinnige zorg te bieden. Bovendien maken zij deel uit van lokale netwerken van zorg- en hulpverleners, waardoor de meest passende zorg of ondersteuning kan worden ingezet. Dit stelt burgers veel meer dan voorheen in staat om zo zelfstandig mogelijk thuis te blijven functioneren – zelfs met chronische en/of meervoudige gezondheidsproblemen.

Versterking en vernieuwing van de eerstelijnszorg

Door veranderingen in de zorg en het verplaatsen van zorg en welzijnstaken naar de gemeente, zijn steeds meer mensen in hun thuissituatie aangewezen op zorg. Huisartsen, verloskundigen, wijkverpleegkundigen, apothekers, fysiotherapeuten, eerstelijnspsychologen en tandartsen leveren dag in dag uit deze eerstelijns zorg op maat. De afgelopen jaren is met succes gewerkt aan verdere versterking en vernieuwing van de eerstelijnszorg. Uit vele lokale en regionale praktijkvoorbeelden blijkt dat deze zogeheten 'substitutie' - verplaatsing van zorg - goed mogelijk én effectief is. Maar om substitutie te versnellen, is wel een aantal randvoorwaarden nodig.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Lees ook:

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid