KNOV Winkelmandje (0) Menu

Tolkenvergoeding: wel beschikbaar voor uitzonderingen

20 augustus 2014

Cliënten die de Nederlandse taal niet machtig zijn en zorg nodig hebben, zijn zelf verantwoordelijk voor het oplossen van die taal barrière. Met die redenering schafte minister Schippers 1 januari 2012 de tolkenvergoeding af. 

De minister maakte destijds wel een uitzondering voor een aantal kwetsbare groepen van de samenleving.

Overzicht kwetsbare groepen

Onderstaand vind u een overzicht van kwetsbare groepen en op welke wijze u als verloskundige voor een vergoeding in aanmerking komt.

Lees meer..

  • Asielzoekers

Vergoeding tolkentelefoon via Menzis MCA. Lees meer over deze vergoeding

  • Slachtoffers van mensenhandel: 

Vergoeding tolkentelefoon mogelijk via stichting Comensha. Lees de voorwaarden

  • Slachtoffers van huiselijk geweld, eergerelateerd geweld of mensenhandel die een Rvb uitkering ontvangen van het COA

Deze groep is voor de tolkenvergoeding verzekerd conform de RZA (Regeling Zorg Asielzoekers)

  • Vrouwen in de maatschappelijke opvang: 

Vergoeding mogelijk via de gemeente. Bij het stopzetten van de tolkenvergoeding voor de reguliere gezondheidszorg heeft de minister een uitzondering gemaakt voor vrouwen in de maatschappelijke opvang. De 43 centrumgemeenten in Nederland die verantwoordelijk zijn voor de maatschappelijke opvang krijgen hier geld voor via de decentralisatie-uitkering van de rijksoverheid. Maatschappelijke opvang is het bieden van tijdelijk onderdak aan wie door omstandigheden geen dak meer boven het hoofd heeft. Als de eigen woning wordt verlaten in verband met huiselijk geweld noemen we het vrouwenopvang. In beide situaties zijn de centrumgemeenten van ons land verantwoordelijk voor het organiseren van deze opvang.

Kosten tolkentelefoon

Het afschaffen van de tolkenvergoeding ontslaat, helaas, de zorgverlener niet van de plicht om de cliënt goed te informeren. Verloskundigen zijn wettelijk verplicht om cliënten goed te informeren op grond van de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Als taal daarbij een probleem is, heeft de verloskundige ook de plicht om te proberen dit op te lossen volgens de Kwaliteitswet zorg instellingen. (Een verloskundigenpraktijk waar meer dan één verloskundige werkt, is volgens deze wet een zorginstelling.)

De tarieven van het TolkVertaalcentrum Nederland (TVcN) zijn afhankelijk van de organisatie die de aanvraag doet. De KNOV heeft voor de verloskundigen de volgende tarieven afgesproken met het TVcN per 10 juli 2014.

Tarieven TVcN

Deze informatie is alleen voor leden

Log in en krijg direct toegang tot alle informatie

Inloggen

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur