KNOV Winkelmandje (0) Menu

The Lancet publiceert serie artikelen over de verloskunde

23 juni 2014

'Verloskunde doet er toe, nu meer dan ooit'. Dit toont het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet aan in een serie artikelen over ’Midwifery care’. Leer verder...

"Midwifery is a vital solution to the challenges of providing high-quality maternal and newborn care for alle women and newborn infants, in all countries" Dat is de titel van de serie artikelen in The Lancet.

De vier artikelen zijn door een grote groep internationale auteurs geschreven en laten de positieve impact van verloskundige zorg zien: vakkundige, betrokken en doelmatige zorg. Verloskundigen hebben wereldwijd een cruciale rol in de zorg voor vrouwen en baby’s rondom de zwangerschap en geboorte. Verloskundigen zorgen voor een betere gezondheid van vrouwen, kinderen en families. Niet alleen op korte termijn maar ook op de lange termijn.

Onnodige interventies

De serie laat ook zien dat er nog veel verbeterd kan worden. Zo zou de verloskundige zorg in veel meer landen in de wereld toegankelijk moeten zijn. Hierdoor is er op sociaal, economisch en gezondheidsgebied nog veel winst te behalen. De serie toont ook aan wat de effecten zijn van onnodige medicalisering en interventies voor moeder en kind. Er wordt niet alleen gekeken naar de gevolgen voor hun gezondheid, maar ook naar de kosten van de onnodige medicalisering. In veel westerse landen is dit een probleem.

Publiekscampagne the Lancet

In de vier artikelen is alle wetenschappelijke informatie over midwifery care bij elkaar gezet. Na de zomer organiseert the Lancet een publiekscampagne over de serie artikelen. De KNOV gaat ook aandacht besteden aan deze campagne. Het TvV en NTOG willen samen een symposium organiseren rondom de artikelen. Alle artikelen van the Lancet worden ook in het Nederlands vertaald en komen in het TvV.

Meer informatie over de Lancetserie volgt op de KNOV-website. De summary is te lezen op de website van The Lancet. De 4 losse artikelen zijnop deze website alleen toegankelijk voor abonnees van The Lancet.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Reacties

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid