KNOV Winkelmandje (0) Menu

Steeds meer thuisbevallingen in IJsland

05 mei 2019

In IJsland bevalt zo'n 75% van de vrouwen met een verloskundige in het ziekenhuis. De gynaecoloog komt alleen kijken als het echt noodzakelijk is en op uitnodiging van de verloskundige.

Praktisch niemand bevalt in IJsland thuis. Honderden vrouwen hebben daar via social media de handen ineengeslagen om ook thuis te kunnen bevallen. In Nederland bevallen tegenwoordig steeds minder vrouwen thuis (13%). Beide landen kijken dus met grote interesse naar elkaar om van elkaar te leren.

Dag van de Verloskundige

Zondag 5 mei is de Internationale dag van de verloskundige. Op die dag staan wereldwijd verloskundigen stil bij hun belangrijke vak aan het begin van het leven. Op deze zelfde dag is er een delegatie van de KNOV (de beroepsorganisatie voor verloskundigen in Nederland) in IJsland voor een grote internationale conferentie van NFW (de federaties van verloskundigen van Scandinavische landen) over de verloskundige zorg. Zij ontmoeten daar de president en de First Lady van IJsland om met haar te spreken over de thuisbevalling. Voorafgaand aan dit congres is de vergadering van de ICM, de wereldwijde organisatie waar een miljoen verloskundigen zijn aangesloten.

Nederlands voorzitterschap ICM

Het hoofdkantoor van de ICM zetelt in Den Haag en wordt sinds 2017 voorgezeten door de Nederlandse verloskundige Franka Cadee: ‘Ik geloof in verloskundigen voor het welzijn van vrouwen wereldwijd en voor een gezondere toekomst. Ik hou van de verloskunde omdat ik weet dat als verloskundigen in partnerschap werken met vrouwen en hun gezinnen, zwangeren zelfbewuste, geïnformeerde keuzes maken over wat zij nodig hebben om respectvol, veilig en voldaan te baren.’

ICM-voorzitter Franka Cadée schrijft in op 5 mei - ter gelegenheid van International Day of the Midwife- een artikel waarin zij ervoor pleit dat verloskundigen de vrouwenrechten wereldwijd beschermen en bewaken. Cadée: ' From Tanzania to the United States, a woman’s right to choose, why, where, when and how she gives birth is being threatened globally. In the current climate, I find myself increasingly incensed by the state of the worlds inability to treasure childbirth and women’s rights. The power a woman has over her body has become a political bargaining tool. Contraception and abortion have become words for the headlines and votes – but not options for women to decide for themselves. Whilst women’s rights continue to erode globally, we need to protest and fight for our basic human rights.' Lees het gehele opiniestuk van Franka Cadée.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Lees ook:

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid