KNOV Winkelmandje (0) Menu

Reactie Ank de Jonge e.a. op meta-analyse J. Wax op website Nature

14 april 2011

Op de website van Nature.com is de discussie over een meta-analyse naar de veiligheid van de thuisbevalling te volgen. De discussie begon na een meta-analyse van Joseph R. Wax e.a. in juli 2010 in American Journal of Obstetrics and Gynecology. In de ananlyse werd de veiligheid van de thuisbevalling vergeleken met die van de ziekenhuisbevalling. De conclusie van de schrijvers van deze meta-analyse was dat het aantal medische interventies bij een geplande thuisbevalling weliswaar lager is, maar het neonatale sterftecijfer driemaal zo hoog is in vergelijking met een ziekenhuisbevalling. De studie kreeg internationaal onmiddellijk veel aandacht, onder andere in een editorial in de Lancet. De KNOV reageerde in augustus 2010 op deze editorial.

Nu is het commentaar van Ank de Jonge e.a. op de meta-analyse van Joseph Wax verschenen in Medscape. Lees het artikel 'Planned Home vs Hospital Birth: A Meta-Analysis Gone Wrong' via deze link (als u nog niet geregistreerd bent als lid van Medscape, moet u zich hier kosteloos voor aanmelden).

Lees de discussie Critiques of home-birth study op Nature.com (05-04-2011)

Lees voor een goede achtergrond het artikel van Suze Jans MSc en dr. Ank de Jonge 'De thuisbevalling vergelekenmet de ziekenhuisbevalling:Een spraakmakende meta-analyse' uit het TvV van september 2010

Lees de reactie KNOV op negatieve editorial The Lancet van 05-08-2010

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur