KNOV Winkelmandje (0) Menu

​Pilot 'Zorgplan' afgerond

25 november 2013

De KNOV-pilot 'Zorgplan' naar aanleiding van het Stuurgroeprapport 'Een goed begin' is afgerond. De KNOV heeft met deze pilot meer zicht gekregen op de ervaringen van verloskundigen en cliënten met het zorgplan. 5 verloskundigenpraktijken hebben bij 175 vrouwen het zorgplan getest

Het zorgplan is een map ‘Mijn Zorgplan’ waarin informatie op maat voor de zwangere is opgenomen. Hierdoor kan zij beter geïnformeerd en voorbereid de verschillende fasen van haar zwangerschap konden doorlopen. De verloskundigen konden met behulp van een speciaal ontwikkelde website informatie op maat maken elke keer als de situatie van de zwangere of haar kind veranderde. Zo bleef de zwangere optimaal en op maat geïnformeerd.

​Bevindingen pilot

Uit de pilot blijkt dat cliënten het zorgplan positief evalueren. Zij gaan beter voorbereid naar het consult en zij weten beter wat zij aan zorg kunnen verwachten. Bovendien helpt het zorgplan hun om niets te vergeten. Tenslotte vinden de zwangeren het fijn dat alle informatie bij elkaar in één map zit. De verloskundigen waren minderen tevreden. Zij zagen de voordelen voor hun cliënten zeker, maar het systeem zoals dat nu ontwikkeld is, is niet goed bruikbaar in de praktijk.

​Belangrijkste aanbeveling

De belangrijkste aanbeveling is om de afzonderlijke onderdelen uit Mijn Zorgplan op de KNOV site voor verloskundigen en cliënten plaatsen. Op deze manier gaat de informatie niet verloren en kunnen verloskundigen naar behoefte onderdelen gebruiken. Dit komt tegemoet aan de behoefte van verloskundigen aan eenduidige informatie en aan de wens van flexibiliteit.

Over de pilot is een verslag waar meer in staat over:

  • de visie van de KNOV
  • voor- en nadelen
  • cliënt-ervaringen
  • aanbevelingen

​Meer informatie

KNOV-pilots Stuurgroepaanbevelingen
De KNOV heeft in totaal 4 pilots naar aanleiding van het Stuurgroeprapport 'Een goed begin' uitgevoerd


Vragen over KNOV-pilots
Mail voor specifieke vragen over de pilot zorgplan naar Wilma van Driel, wvandriel@knov.nl. Mail voor vragen over alle KNOV-pilots n.a.v. het Stuurgroeprapport naar Margriet Weide, mweide@knov.nl.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur