KNOV Winkelmandje (0) Menu

Onderhandelingen nieuwe Cao Ziekenhuizen gestart

02 april 2019

Op dinsdag 19 maart zijn de onderhandelingen over de nieuwe cao Ziekenhuizen voor de ruim 200.000 werknemers officieel gestart. De Federatie van Beroepen in de Zorg (FBZ), collega-bonden en NVZ hebben tijdens het eerste gezamenlijk overleg de verschillende voorstellen van de vier werknemersorganisaties en die van de werkgevers toegelicht. Ook is verkend wat de belangrijkste thema’s zijn voor de nieuwe cao Ziekenhuizen.

Inzet van FBZ

De KNOV is vertegenwoordigd in FBZ ten behoeve van de klinisch verloskundige leden. FBZ geeft in de onderhandelingen aan dat gezond en veilig werken voorop staat zodat werknemers duurzaam inzetbaar zijn en blijven. Volgens FBZ lijkt het permanent beschikbaar zijn van professionals de nieuwe norm te zijn geworden. FBZ wil dat de werkdruk in ziekenhuizen wordt aangepakt door onder meer de administratieve lasten te verminderen. Verder wil FBZ de hersteltijd na bereikbaarheidsdiensten en de minimumrust na nachtdiensten verhogen.

Werknemers in ziekenhuizen hebben dagelijks te maken met de gevolgen van personeelstekorten. Naast het bestrijden van de werkdruk zijn aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden nodig om werknemers vast te houden en nieuwe collega’s aan te trekken. Volgens FBZ moeten de salarissen structureel verhoogd worden. Ook moeten er volgens FBZ meer tijd en middelen komen voor opleiding zodat werknemers worden gecompenseerd voor de kosten die ze maken om hun werk te kunnen doen.

Vervolgoverleg

Op 1 april was het vervolgoverleg voor het bespreken van de inhoudelijke punten. Zie voor achtergrondinformatie de wijzigingsvoorstellen voorafgaande van het overleg:

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid