KNOV Winkelmandje (0) Menu

Nieuwe producten bij de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling beschikbaar

02 mei 2019

Er zijn nieuwe producten ontwikkeld bij de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling en het daarbij behorende Afwegingskader.

In maart is de KNOV al door het land getoerd om meerdere workshops te geven over het gebruik van het Afwegingskader en de Meldcode. 96 verloskundigen zijn nu geschoold in het werken met de Meldcode en het nieuwe Afwegingskader. Nu zijn ook de Praktijkkaart en de Meldcode App beschikbaar.

Update Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Verloskundigen hebben gedurende een korte periode intensief contact met cliënten en hun gezin. Een verloskundige kan in die periode te maken krijgen met signalen of een vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. Wanneer een verloskundige met deze situatie te maken krijgt, is het zijn/haar taak om de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling, inclusief het afwegingskader, te doorlopen en zo nodig een melding te doen bij Veilig Thuis.

Sinds januari 2019 zijn verloskundigen verplicht te werken met het nieuwe afwegingskader. Tot nog toe werkten verloskundigen met de KNOV Meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld uit 2013. De KNOV is, in samenwerking met de werkgroep, druk bezig met de update van de Meldcode uit 2013. Hierin wordt het Afwegingskader opgenomen. De vernieuwde Meldcode is naar verwachting deze zomer gereed.

Praktijkkaart Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling

De drempel om melding te doen over onveilige situaties kan soms hoog zijn. De Praktijkkaart Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling helpt u hierbij en biedt u praktische handvatten hoe u kunt handelen bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. De praktijkkaart doorloopt alle stappen om het geweld te signaleren, te stoppen en alle betrokkenen te beschermen en te helpen. Bekijk de praktijkkaart.

  • Praktijkkaart Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling (67 KB alleen voor leden)

Meldcode App

Heeft u de Meldcode App al gedownload? Deze is nu beschikbaar voor Apple en Android. Met de app ‘Meldcode VWS’ kunnen verloskundigen de Meldcode en de bijbehorende stappen en afwegingsvragen snel en gemakkelijk raadplegen! Download hem nu!

Meer informatie

Heeft u het artikel over de Meldcode en het Afwegingskader al gelezen in de 2e editie van het Tijdschrift voor Verloskundigen? In dit artikel leest u alles over de vernieuwde Meldcode en het Afwegingskader en leest u de ervaringen van verloskundigen die te maken hebben gehad met onveilige situaties.
U vindt de Meldcode en het Afwegingskader op de website van de KNOV.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid