KNOV Winkelmandje (0) Menu

Nieuw materiaal voor stoppen-met-rokenbegeleiding

02 juli 2019

Zwangere vrouwen die roken hechten waarde aan het stopadvies van een verloskundige. Toch lukt het stoppen met roken niet altijd. Zeven op de honderd aanstaande moeders roken door als ze zwanger zijn, ondanks alle risico’s. Daarom zijn het Longfonds, Trimbos-instituut en Pharos in 2016 het project PROMISE gestart, met financiering van FNO (Fonds NutsOhra) en het ministerie van VWS.

PROMISE testte nieuwe werkwijzen en materialen bij zwangeren en jonge moeders in heel Nederland. Zo lieten verloskundigen aanstaande moeders tijdens het eerste consult op een koolmonoxide (CO)-meter blazen. Dit apparaatje laat zien hoeveel koolmonoxide in de adem van de zwangere vrouwen zit en bij de baby terecht komt. Verder is er eenvoudig en visueel voorlichtingsmateriaal ontwikkeld dat aansluit op de leefwereld van laagopgeleide (aanstaande) moeders, zoals een folder over rookvrij blijven na de zwangerschap. Deze beeldverhalen kunnen tijdens het consult uitgedeeld of besproken worden.

PROMISE-producten bestellen en/of downloaden

Het project PROMISE is nu in een afrondende fase. Verloskundigen kunnen de CO-meter en beeldverhalen nu al inzetten.

  • Beeldverhaal ‘Hulp bij stoppen met roken’ (voor alleenstaande zwangeren)
  • Beeldverhaal 'Hulp bij stoppen met roken' (Voor zwangere vrouwen en partners)
  • Beeldverhaal ‘Rookvrij blijven doe je met hulp’ (Na de zwangerschap)

U kunt de beeldverhalen bestellen of downloaden via trimbos.nl/webwinkel. Daarnaast zijn ze onderdeel van de toolkit van de landelijke Taskforce Rookvrije Start.

De CO-meter en de beeldverhalen worden beide onderdeel van de bestaande V-MIStraining en e-learning Rookvrije Start, waarin verloskundigen het gesprek over stoppen met roken met (aanstaande) ouders leren aan te gaan.

Meer weten? Kijk op www.rokeninfo.nl/rookvrijestart of mail naar rookvrijestart@trimbos.nl.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 030 369 09 00 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur