KNOV Winkelmandje (0) Menu

Minister wil acute verloskunde beschikbaar houden in Lelystad

01 november 2018

Op woensdag 31 oktober sprak de Tweede Kamer met de Minister van Medische zorg over het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis.

De Minister heeft toegezegd, daartoe mede opgeroepen door een Kamerbreed aangenomen motie van het CDA,ChristenUnie, Groen Links, SGP en PvdA, om de acute verloskundige zorg in Lelystad te willen behouden. Binnen twee tot drie weken zal hij de Kamer over zijn plannen informeren.

In aanloop naar het debat heeft de KNOV de signalen van verloskundigen gebundeld en heeft het bestuur haar zorgen over de bereikbaarheid van de acute verloskunde in een brief aan de Vaste Kamercommissie overgebracht. In die brief heeft de KNOV aangegeven dat het wegvallen van acute verloskunde in Lelystad grote gevolgen heeft voor de keuzevrijheid van zwangere vrouwen in Flevoland. Daarnaast staat de 45-minuten norm, die op papier veilig lijkt, in de praktijk onder zware druk door de sluiting en de capaciteitsproblematiek in de omliggende ziekenhuizen.Het was bemoedigend dat veel Kamerleden de zorgen over de acute verloskunde en de inperking van de keuzevrijheid van zwangere vrouwen deelden met de Minister en een pleidooi hielden voor het behoud van acute verloskunde in Flevoland.

KNOV bij plenair debat

Marrit Smit was namens het bestuur aanwezig bij het plenaire debat. Zij heeft ook gesproken met de wethouders van Lelystad, Urk en de Noordoostpolder. Die contacten zijn zeer nuttig, omdat de Minister heeft aangegeven dat de regio met het lokale bestuur een grotere rol moet krijgen in de besluitvorming over het aanbod van zorg. We zullen de ontwikkelingen in Flevoland actief blijven volgen en waar mogelijk een constructieve bijdrage leveren aan een duurzame oplossing voor alle zwangere vrouwen in Flevoland.

Ontwikkelingen andere regio's

Daarnaast is er ook een motie aangenomen van het CDA en de ChristenUnie over het in kaart brengen van welke ziekenhuizen een centrale functie hebben voor het gehele zorgnetwerk in de regio. Daarbij mag de 45-minuten norm niet de enig geldende norm zijn. De regering is gevraagd voorstellen te doen waarmee voorkomen kan worden dat deze centrumziekenhuizen moeten sluiten.

De KNOV zal de uitkomsten van de vragenlijst Capaciteitsproblematiek onder de aandacht brengen. Heeft u de vragenlijst nog niet ingevuld? Dat kan nog via de vragenlijst.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid