KNOV Winkelmandje (0) Menu

Meer aandacht en zorg nodig voor zwangere asielzoekers

02 oktober 2014

Verloskundigen en gynaecologen slaan de handen ineen voor zwangere asielzoekers. Asielzoekers in Nederland hebben namelijk een grotere kans op complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling dan Nederlandse vrouwen.

Verloskundigen en gynaecologen willen dat de geboortezorg aan asielzoekers verbetert. De beroepsorganisaties voor verloskundigen (KNOV) en gynaecologen (NVOG) organiseren daarom het symposium Geboortezorg asielzoekers op vrijdag 3 oktober in het WKZ te Utrecht.

Risicofactoren

De mogelijke risicofactoren voor de grotere kans op complicaties bij zwangere asielzoekers zijn psychische problemen, de aanzienlijke taalbarrière en cultuurproblemen, één persoonshuishouden, lage economische status, HIV-positief, late inschrijving bij verloskundige zorgverlener, kort verblijf en veel verplaatsingen in Nederland. Onderzoekers vermoeden dat de uitkomsten onder illegale zwangeren nog minder goed zijn.

In de praktijk

Een asielzoeker die een aanvraag voor een verblijfsvergunning heeft gedaan, wordt volgens de asielprocedure een aantal keer overgeplaatst naar een ander asielzoekerscentrum. Soms in een zeer kort tijdbestek. De continuïteit van verloskundige zorg is dan moeilijk te borgen. Denk bijvoorbeeld aan zwangere asielzoekers die extra zorg nodig hebben en van regio naar regio verhuizen. Deze groep wordt groter door het groeiend aantal asielzoekers en illegalen in Nederland.

Symposium

De aanbevelingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voor de verbetering van de geboortezorg aan asielzoekers zijn met beide handen aangegrepen door de KNOV en NVOG. Om de verbeteringen verder in de praktijk te brengen, is een ketenrichtlijn 'Asielzoekers' ontwikkeld en organiseren de KNOV en NVOG gezamenlijk het symposium Geboortezorg asielzoekers. We werken samen aan een zo goed mogelijk samenwerkend ketennetwerk waarbij de zwangere asielzoekster centraal staat.

Radio 1 uitzending

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur