KNOV Winkelmandje (0) Menu

Laag risico bevallingen kunnen beter thuis gedaan worden

20 september 2012

Dit blijkt uit de analyse van verschillende studies van de wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen onder leiding van Ole Olsen. Op woensdag 19 september werden de resultaten gepresenteerd in het gerenommeerde onderzoekstijdschrift Cochrane Review.

Het onderzoek 'Planned hospital birth versus planned home birth' is een zeer gedegen systematic review volgens de principes van het Cochrane Institute. 'Planned hospital birth versus planned home birth' is een update van een eerder groot onderzoek uit 1998. Het onderzoek is laat zien dat goed geplande thuisbevallingen op veel plekken in de wereld net zo veilig zijn als geplande ziekenhuisgeboorten. Daarnaast zijn er vaak minder ingrepen nodig en zijn er minder complicaties.

Uit steeds meer observationele studies blijkt dat het voor vrouwen met een laag risico op complicaties net zo veilig is om thuis te bevallen onder leiding van een verloskundige als in het ziekenhuis. Een geplande thuisbevalling resulteert in minder interventies (bijvoorbeeld bijstimulatie) en geeft een kleinere kans op complicaties. Helaas zijn er nog veel landen waar vrouwen niet kunnen kiezen voor een thuisbevalling.

Thuisbevalling goed integreren in gezondheidszorg
De wetenschappers vergeleken eerst geplande thuisbevallingen met ziekenhuisbevallingen waarbij weinig complicaties te verwachten waren. Met een ervaren verloskundige voor de thuisbevalling, was van tevoren ook nagedacht over wat te doen als er wel onverhoopt complicaties optraden en hoe eventueel zo snel mogelijk toch in een ziekenhuis te komen. Conclusie uit het onderzoek is dat thuisbevallen niet overal even goed georganiseerd is. Maar waar waar het kan, zou het goed geïntegreerd moeten worden in de gezondheidszorg.

Verleiding tot onnodige ingrepen thuis minder
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat routine en makkelijke toegang tot medische ingrepen de risico's van onnodige ingrepen vergroot. Thuis is de verleiding om onnodige ingrepen te doen een stuk minder. Bij thuisbevallingen zijn tot wel 60 procent minder ingrepen nodig tijdens de bevalling, zoals keizersneden en ruggenprikken. Rust is heel belangrijk om verstoring te voorkomen en te komen tot een natuurlijke geboorte. Dat verklaart waarom vrouwen die thuisbevallen een grote kans hebben spontaan te bevallen. Er is bijvoorbeeld geen routinematige elektronische monitoring, die weer kan leiden tot verdere ingrepen.

Thuisbevalling = verantwoord & veilig
Deze toonaangevende studie toont aan dat een thuisbevalling verantwoord en veilig is. Bovendien heeft thuisbevallen een gunstige invloed op het verloop van de bevalling. Dit onderzoek onderstreept de visie van de KNOV dat het van groot belang is dat de zwanger vrouw keus moet hebben over waar zij wil bevallen. De verloskundige informeert de zwangere over de mogelijkheden en voor- en nadelen van de zorg tijdens de bevalling. Op basis hiervan kan de zwangere een weloverwogen besluit nemen.

Meer informatie
Lees meer over of download het onderzoek.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid