KNOV Winkelmandje (0) Menu

Kwaliteitseisen counselers prenatale screening veranderd

02 maart 2017

Vanaf 1 april 2017 komt NIPT beschikbaar als eerste test, . Dit gebeurt als proefinvoering in de vorm van een wetenschappelijke studie, de TRIDENT- 2. Tijdens deze studie wordt de implementatie en de beste manier van aanbieden nog grondig onderzocht.

Met het beschikbaar komen van de NIPT als eerste test is er een aantal kwaliteitseisen gesteld aan de counselor. Dit roept natuurlijk vragen op vanuit de praktijk. Een veel gehoorde vraag is:

'Waarom zijn de kwaliteitseisen voor counselors prenatale screening veranderd?'

Om de kwaliteit van de counseling prenatale screening te verbeteren, worden de kwaliteitseisen aangescherpt en uitgebreid. De huidige praktijk van counselen gaat goed maar, zoals uit recent onderzoek blijkt, is er ruimte voor verbetering. Daarnaast wordt de counseling aan zwangere vrouwen complexer met de mogelijkheid van NIPT als eerste test: er ontstaan namelijk meer keuzemogelijkheden, zowel in de keuze van de test als in het wel of niet willen weten van nevenbevindingen. Daarnaast wordt veel waarde gehecht aan de individuele afwegingen en keuzevrijheid van de zwangere vrouw, en mag de test niet worden aangeboden als een routine-test.

De volgende bijscholingen zijn verplicht gesteld:

  • Voor de theoretische achtergronden van het NIPT aanbod binnen TRIDENT-2, dienen alle counselors de regionale informatie-avonden georganiseerd (in maart 2017) door de regionale centra bij te wonen (voor 1 april 2017). Meer informatie
  • Om counselingtechnieken, zoals bijvoorbeeld dilemma counseling, verder te ontwikkelen dienen alle counselors 1 keer per 2 jaar een door de Regionale Centra goedgekeurde bijscholing specifiek op het gebied van counselingsvaardigheden volgen (u hebt tot eind 2018 de tijd om aan deze eis te voldoen). Meer informatie
  • Voor verdere uitbreiding/ opfrissing van de kennis rondom prentale screening dienen alle counselors ook 1 keer per 2 jaar de meest recente versie van de DIN te doorlopen (met ingang van 1 april 2017, DIN 2.1 beschikbaar vanaf 16/2/2017). Meer informatie

​Om zwangeren tijdens de counseling voldoende aandacht en tijd te geven:

  • Moet er minimaal 30 minuten gecounseld worden (ingangsdatum 01-07-2017). Dit is overigens niet anders dan voor de introductie van de NIPT. Hier krijgt u al een tarief voor.
  • Het counselingsgesprek mag geen onderdeel van een ander gesprek of handeling (bijvoorbeeld de intake) zijn (ingangsdatum 01-07-2017).
  • Tot slot moet u, net als de eerdere eis, als counselor minimaal 50 counselingsgesprekken per jaar houden.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Lees ook:

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid