KNOV Winkelmandje (0) Menu

KNOV uit zorgen aan Schippers over dreigende sluiting afdeling verloskunde Bovenij ziekenhuis

07 juni 2011

Maandag 6 juni heeft Angela Verbeeten een brief naar minister Schippers van VWS gestuurd over de dreigende sluiting van de acute verloskundige zorg in het Bovenij ziekenhuis in Amsterdam. In de brief staat dat de KNOV altijd het standpunt heeft ingenomen dat concentratie van zorg alleen mogelijk is wanneer de kwaliteit, waaronder moet worden begrepen de bereikbaarheid van de acute verloskundige zorg, niet in het geding is.


De laatste tijd komen steeds meer ziekenhuizen met plannen om de verlosafdeling in een van de vestigingen te sluiten. Deze berichten zorgen voor onrust bij zowel zwangere vrouwen als verloskundigen. Nu blijken er ook serieuze plannen te zijn om de acute verloskundige zorg in het Bovenij ziekenhuis in Amsterdam te staken. Dit betekent dat de zes verloskundigenpraktijken die nu poliklinische bevallingen doen in het ziekenhuis, moeten uitwijken naar andere ziekenhuis. Dit is problematisch, omdat andere ziekenhuizen in Amsterdam nu al te kampen hebben met volmeldingen. Per saldo is het meer dan aannemelijk dat bij sluiting van het Bovenij de aanrijtijd naar het ziekenhuis (de wettelijk gestelde bereikbaarheidsnorm van 45 minuten) te lang wordt.

Minister Schippers heeft eind maart aangegeven dat ziekenhuizen geen afdelingen mogen sluiten zolang de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de voorgenomen plannen niet heeft getoetst aan de landelijke bereikbaarheidsnorm. Ook stelde zij dat er voor ziekenhuizen geen volumenormen bestaan. Dit betekent dat er geen minimumaantallen bevallingen per ziekenhuis zijn vastgesteld. De IGZ behoort steeds vooraf concentratieplannen van ziekenhuizen te beoordelen. Hiervoor stelt IGZ een handhaving- en toetsingskader op. Dit plan is er echter nog niet. De minister heeft uitdrukkelijk gezegd dat ziekenhuizen tot die tijd geen onomkeerbare stappen moeten zetten.

De beroepsgroep van verloskundigen maakt zich ernstige zorgen dat dit plan van aanpak over de centralisatie en concentratie van zorg er nog steeds niet is. Verder is de KNOV van mening dat het sluiten van acute verloskundige zorg in het Bovenij ernstige gevolgen heeft voor zwangere vrouwen in Amsterdam Noord. Het Bovenij ziekenhuis heeft namelijk een belangrijke functie in dat stadsdeel en vervult daarnaast een beduidende regiofunctie. De wijze waarop de verloskundige zorg in samenwerking met het Bovenij in Amsterdam Noord is georganiseerd draagt eraan bij dat de babysterfte en morbiditeit ten opzichte van andere wijken gunstiger is.

Download de brief van Angela Verbeeten aan minister Schippers Brief min Schippers over concentratie BovenIJ

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur