KNOV Winkelmandje (0) Menu

KNOV’s Dutch Midwifery Summer School inspireert buitenlandse verloskundigen

15 juni 2017

Voor de vierde keer heeft de KNOV de Dutch Midwifery Summer School georganiseerd. Een programma waar verloskundigen uit het buitenland 2 weken meelopen met Nederlandse verloskundigen. Door deze intensieve samenwerking leren buitenlandse collega's alle aspecten van de Nederlandse verloskunde kennen, wisselen ze ervaringen uit en doen ze inspiratie op.

Deze zomer hebben maar liefst 7 verloskundigen hun 'KNOV-diploma' behaald. Deze vroedvrouwen uit Saudi-Arabië, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Australië, Italië en Malta liepen mee in een Nederlandse verloskundigenpraktijk, maakten kennis met alle facetten van ons unieke Nederlandse systeem en maakten als kers op de taart ook nog een thuisbevallingen mee.

Bewondering voor het Nederlandse systeem

Laura (rechts) na een thuisbevalling met haar Nederlandse collega Nanda.

De buitenlandse verloskundigen hadden veel bewondering voor ons Nederlandse systeem. Volgens de Duitse Laura moeten we er alles aan doen om onze sterke positie te behouden zodat onze zwangeren optimaal kunnen profiteren van de toegankelijke verloskundige zorg. Zij ervaart in Duitsland meer angst tijdens de zwangerschap, baring en het kraambed. Deze angst leeft zowel bij zwangeren als bij professionals. Laura leerde van onze focus op de normale en sociale processen binnen de verloskunde.

Kathleen liep een ochtend mee met de kraamverzorgende

De Australische Kathleen is ervan overtuigd dat ze haar collega's back home kan inspireren met haar ervaringen in Nederland. Ook hoopt ze dat het Australische verloskundig systeem op een dag op dat van Nederland zal lijken. Kathleen was onder de indruk van (onze relatie met) de kraamzorg. Ze werd door een Australisch tijdschrift gevraagd een artikel te schrijven over het Nederlandse systeem dat ter inspiratie zal dienen voor collega verloskundigen

Jeannine voor verloskundigenpraktijk Lunteren

Jeannine uit Malta was vooral onder de indruk van de band die wij verloskundigen met het hele gezin opbouwen gedurende de zwangerschap. Zij en haar collega's bieden geen prenatale zorg en zien hun cliënten pas als ze gaan bevallen. Ze werd vooral geraakt door het feit dat verloskundigen in Nederland de bron van 'energie en steun' zijn voor de zwangeren en dat zij tijdens dit proces echt onderdeel van het gezin zijn.

Doet u volgend jaar ook mee?

Ook de Nederlandse verloskundigen vonden de feedback van een buitenstaander op hun eigen werkwijze zeer waardevol en raden collega's van harte aan deel te nemen aan de Summer School 2018. Volgens Evelien -een deelnemende Nederlandse verloskundige- is onze passie voor verloskunde grensoverschrijdend. Zij heeft haar kennis en ervaring kunnen delen in de vele gesprekken die zij voerde met de Saudische Roa, die Evelien tegelijkertijd ook een spiegel voorhield.

Laat u volgende jaar ook graag ons systeem aan een buitenlandse verloskundige zien, stuur dan alvast een mail naar international@knov.nl.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid