KNOV Winkelmandje (0) Menu

KNOV brengt standaard 'Opsporing van foetale groeivertraging’ uit

25 april 2013

Lang verwacht en bij u op de mat

De KNOV-standaard ‘Opsporing van foetale groeivertraging’ is uit. Deze standaard doet aanbevelingen om de opsporing van foetale groeivertraging te verbeteren met de GROW-NL-methode. Deze methode vervangt de eerdere manier van uitwendig onderzoek en aanvullende echografie. Foetale groeivertraging is een belangrijke reden van sterfte rondom de geboorte. Het opsporen van groeivertraging bij de foetus is daarom een van de belangrijkste taken in de geboortezorg.

Methode GROW-NL
De methode GROW-NL maakt gebruik van geïndividualiseerde groeicurves. Geïndividualiseerde groeicurves maken beter onderscheid tussen kinderen die in aanleg klein zijn en werkelijk groeivertraagde kinderen. Voor ieder ongeboren kind wordt een optimaal gewicht berekend, afhankelijk van de lengte, het gewicht, de pariteit en de etniciteit van de moeder. Op de curves kunnen gestandaardiseerde fundus-symfysemetingen en echo’s uitgezet worden.

Internationaal werken verloskundigen en gynaecologen met de methode GROW.

Implementatiepakket
Voor de intercollegiale bespreking van de implicaties van de standaard ‘Opsporing van foetale groeivertraging’ ontwikkelde de KNOV een implementatiepakket met een bijbehorende powerpointpresentatie. Er zijn drie delen, namelijk voor bespreking in het team, binnen de kring of coöperatie en binnen het Verloskundig SamenwerkingsVerband (VSV). Download het implementatiepakket 'Opsporing foetale groeivertraging'.

Weblecture
Op 4 oktober 2012 gaf professor Jason Gardosi, ontwikkelaar van de methode in Engeland, een lezing over het opsporen van foetale groeivertraging met geïndividualiseerde curves. Deze weblecture is gratis te zien op KNOV-plein.

Training van de verloskundigen
Voordat verloskundige zorgverleners met de GROW-NL-methode kunnen werken is een training nodig. Het is belangrijk dat alle zorgverlenersop dezelfde manier groei vervolgen, meten en verwijzen. Hiervoor is een e-learningmodule beschikbaar (per juni 2013) en een praktische training (per september 2013).

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid