KNOV Winkelmandje (0) Menu

Klinisch verloskundigen kosteloos verzekerd voor rechtsbijstand

12 september 2017

Klinisch verloskundigen die lid zijn van de KNOV zijn voor hun werkzaamheden in het ziekenhuis automatisch gratis verzekerd voor rechtsbijstand.

De KNOV heeft deze verzekering ondergebracht bij VvAA. Op deze manier bent u goed verzekerd van ondersteuning op het gebied van arbeids- en sociaalverzekeringsrecht, maar ook voor straf-, tucht en klachtrecht.

Voorbeeldcasus

Als voorbeeld van een vraag waarmee u terecht kunt bij de juridische helpdesk treft u onderstaand een casus aan van een verloskundige die het niet eens was met het resultaat van haar beoordelingsgesprek.

Jaargesprek van Michelle

Voor Michelle verliep het jaargesprek anders dan verwacht. Eigenlijk kreeg ze altijd een normaal/goede beoordeling, maar van haar nieuwe leidinggevende kreeg ze beduidend lagere scores. Ook waren de scores voorzien van flinke lappen tekst. Doordat Michelle verrast was verliep het gesprek erg stroef en stelde ze niet veel vragen. Betekende dit dat zij minder functioneerde of dat er misschien wel een ontslagdossier tegen haar werd opgebouwd?

Contact met VvAA

Michelle zocht contact met VvAA en hoorde dat dit soort zaken vaker voorkomt. Een nieuwe leidinggevende kan anders naar zaken kijken, maar uitgangspunt zijn de afspraken die in het verleden zijn gemaakt. Daarnaast is het feit dat Michelle verrast was een aanwijzing dat de beoordeling waarschijnlijk niet juist was en de leidinggevende in ieder geval eerder aan de bel had moeten trekken.

Sinds 1 juli 2015 is bovendien het ontslagrecht gewijzigd, waardoor werkgevers nog meer aan dossieropbouw moeten doen. Ook dit kon het optreden van de leidinggevende verklaren.

Advies voor Michelle

Michelle is geadviseerd om in een mail aan haar leidinggevende aan te geven waarom zij het niet eens was met de beoordeling en per onderdeel weer te geven hoe Michelle het zelf zag. Uiteindelijk is in goed overleg met de nieuwe leidinggevende de beoordeling aangepast, waarbij uiteindelijk is gebleken dat er meer onderling begrip voor elkaars standpunten was dan Michelle had verwacht.

Zelf ook een juridische vraag?

De juridische helpdesk van VvAA is bereikbaar tussen 8:30 en 17:30 via 030 247 49 99 (optie 2). U krijgt dan direct een jurist aan de lijn. Lid zijn van VVAA is voor deze verzekering niet nodig. Uiteraard dient u wel als klinisch verloskundige lid te zijn van KNOV!

Meer informatie kunt u vinden op de KNOV pagina over verzekeringen.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid